Business & Finance Παρασκευή 23/12/2022, 21:15
ΑΓΟΡΕΣ

Embark Group: Οι ομολογιακές αποδόσεις θα αυξηθούν «για τους λάθος λόγους»

Embark Group: Οι ομολογιακές αποδόσεις θα αυξηθούν «για τους λάθος λόγους»

Oι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν το 2023 «για τους λάθους λόγους», σύμφωνα με τον Peter Toogood, επικεφαλής επενδύσεων της Embark Group, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιτείνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ισολογισμών τους. 

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν κάνει στροφή το τελευταίο έτος από την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης προς την ποσοτική σύσφιγξη. 

Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης των αγορών μετοχών και ομολόγων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών αποδίδεται στις ελπίδες για στροφή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών από τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις τους. Οι αγορές επιδόθηκαν σε σύντομο ράλι καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σε κορύφωση σε πολλές οικονομίες. 

 

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι ομολογιακές αποδόσεις θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία για τους λάθος λόγους…Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Σεπτέμβριος αποτελεί προειδοποίηση για τι μέλλει γενέσθαι εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να δαπανούν», ανέφερε ο Toogood. 

Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 4% προς στιγμή, καθώς οι επενδυτές επιχείρησαν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση της Fed. Την ίδια στιγμή, οι ομολογιακές αποδόσεις των βρετανικών 10ετών παρουσίασαν τόσο μεγάλη αύξηση που η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να προστατεύσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρα και να αποτρέψει την κατάρρευση συνταξιοδοτικών ταμείων της Βρετανίας. 

 

Ο Τoogood εκτιμά ότι η μετάβαση από την ποσοτική χαλάρωση στην ποσοτική σύσφιγξη το 2023 θα ωθήσει σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις επειδή οι κυβερνήσεις θα εκδώσουν χρέος που οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν. 

Η ΕΚΤ δεσμεύθηκε να αρχίσει να «ξεφορτώνει» μέρος από το τεράστιο χαρτοφυλάκιό της ύψους 5 τρισ.ευρώ από το Μάρτιο του επόμενου έτους. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει επιταχύνει τον ρυθμό πώλησης ενεργητικού της και έχει δεσμευθεί να πωλήσει κρατικά ομόλογα αξίας 9,75 δισ.στερλινών στο πρώτο τρίμηνο του 2023. 

 
 

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εκδίδουν κρατικά ομόλογα σε μία αγορά όπυ οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αγοράζουν πλέον, επισημαίνει ο Toogood. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News