Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές – Κέρδη άνω των 400 μονάδων για τον Dow

Wall Street: Με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές – Κέρδη άνω των 400 μονάδων για τον Dow

Σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, εν αναμονή των αυριανών ενδιάμεσων εκλογών για την ανάδειξη νέου Κογκρέσου αλλά και των πολύ σημαντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. H αγορά κατέφερε δε να απορροφήσει την προειδοποίηση της Apple για τα προβλήματα προσφοράς. 

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 423,78 μονάδων ή 1,31% στις 32.827 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 3.806,81 μονάδες ενισχυόμενος 0,96%. Κέρδη 0,85% κατέγραψε και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κλείνοντας στις 10.564,52 μονάδες, αφού ταλαντεύθηκε μεταξύ κερδών και απωλειών στην αρχή της συνεδρίασης. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν κέρδη για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση. 

Η μετοχή της Apple ενισχύθηκε 0,4% παρά το γεγονός ότι υποχωρούσε περισσότερο από 1% στην αρχή της συνεδρίασης, από τη στιγμή που ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του iPhone έχει μειωθεί προσωρινά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid στην Κίνα αλλά και εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Palantir υποχώρησε 11,5% αφότου η εταιρεία απογοήτευσε με τα τριμηνιαία αποτελέσματά της. 

Όσον αφορά στο μητρικό όμιλο του Facebook, Meta, ενισχύθηκε 6,5% μετά την είδηση που μετέδωσε η WSJ ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει ευρείας κλίμακας απολύσεις την Τετάρτη. 

Βεβαίως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ενδιάμεσες εκλογές που θα καθορίσουν ποιό από τα δύο κόμματα θα εξασφαλίσει τον έλεγχο του Κογκρέσου και θα επηρεάσει την κατεύθυνση των μελλοντικών δαπανών. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν αυτή τη στιγμή τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. 

Ιστορικά, ένα Κογκρέσο υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων ή ένα διηρημένο Κογκρέσο θα σήμαινε κέρδη άνω του μέσου όρου για τις μετοχές, σύμφωνα με την Lori Calvasina της RBC. 

«Η αγορά ευελπιστεί ότι μία νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα οδηγούσε σε ένα είδος αδιεξόδου σε πολλές πολιτικές αποφάσεις στην Ουάσιγκτον, κάτι που η αγορά το βλέπει με θετικό μάτι καθότι δεν θα υπάρξουν νέες δαπάνες, μία έκβαση θετική για τις ομολογιακές αποδόσεις και τη νέα προσφορά σε κρατικά ομόλογα», αναφέρει ο Brad Conger της Hirtle Callaghan & Co.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που θα δώσουν κατεύθυνση για το πώς θα κινηθεί η Φέντεραλ Ριζέρβ. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Eνδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πως θα επηρεαστεί η αγορά μετοχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News