Business & Finance Πέμπτη 13/10/2022, 21:53
ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Αλουμίνιο: Στα ύψη η τιμή του εν αναμονή αμερικανικών κυρώσεων σε Ρώσους παραγωγούς

Αλουμίνιο: Στα ύψη η τιμή του εν αναμονή αμερικανικών κυρώσεων σε Ρώσους παραγωγούς

Οι τιμές αλουμινίου αυξήθηκαν για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές από την Ρωσία, κορυφαίο παραγωγό. 

Η νέα απειλή των ΗΠΑ συμπίπτει με το σχέδιο του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου να μπλοκάρι το ρωσικό μέταλλο από το σύστημα συναλλαγών του. Η Ρωσία παράγει το 6% του παγκόσμιου αλουμινίου. Να σημειωθεί ότι όταν οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στο μεγαλύτερο παραγωγό της Ρωσίας, τη Rusal, το 2018 και το χρηματιστήριο του Λονδίνου απαγόρευσε τις συναλλαγές στο συγκεκριμένο βασικό μέταλλο, οι τιμές αλουμινίου αυξήθηκαν περισσότερο από 30% μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αλουμινίου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου ενισχύθηκαν περίπου 2% στα 2.346,50 δολάρια ο τόνος, ακολουθώντας την άνοδο άνω του 3% της Τετάρτης, μετά την είδηση για πιθανή απαγόρευση των αμερικανικών εισαγωγών. 

Ωστόσο, οι τιμές του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε συσκευασίες, κατασκευές και μεταφορές παραμένει σε πτώση 16% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Η σφιχτή προσφορά αντισταθμίζεται από την εξασθενημένη ζήτηση καθώς οι αυστηροί περιορισμοί στην Κίνα έχει περιορίσει τη δραστηριότητα, την ώρα που τα αυξανόμενα επιτόκια σε Ευρώπη και ΗΠΑ αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης.  

Αυτό που καθοδηγεί τις τιμές μετάλλων είναι οι φόβοι για μείωση της ζήτησης, αναφέρουν αναλυτές. Η Citi εκτιμά ότι το ράλι του αλουμινίου είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί, εκτός και εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή τους και επιβάλουν κυρώσεις στους παραγωγούς αλουμινίου της Ρωσίας. 
 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News