Business & Finance Τρίτη 30/08/2022, 12:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρές μεταβολές εν αναμονή του πληθωρισμού

Ομόλογα: Μικρές μεταβολές εν αναμονή του πληθωρισμού

Μικρές μεταβολές σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους traders να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μετά την εκτίναξη των αποδόσεων στην αρχή της εβδομάδας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές αύξησαν τα στοιχήματά τους για την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα, σημειώνει το Reuters.

Στο επίκεντρο βρίσκονταν οι δηλώσεις της Isabel Schnabel της ΕΚΤ το Σαββατοκύριακο. Προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες να «απαγκιστρωθούν» από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και επικαλέστηκε έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός πλήττει την εμπιστοσύνη του κοινού στις κεντρικές τράπεζες.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν μεταξύ 15 και 20 μονάδων βάσης τη Δευτέρα σε υψηλά πολλών μηνών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο αναμένονται την Τετάρτη, ενώ σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο δείκτης του Αυγούστου θα αυξηθεί φθάνοντας σε νέο ρεκόρ, στο 9% από 8,9% τον Ιούλιο.

«Οι επενδυτές θα εστιάσουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γερμανία και την Ισπανία. Υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία, πιθανότατα, θα ασκούσαν περαιτέρω πίεση στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης», σημειώνουν οι αναλυτές της UniCredit.

Την Τρίτη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαπραγματεύεται στο 1,496%, αμετάβλητη αλλά κοντά στο υψηλό δύο μηνών της Δευτέρας στο 1,548%. 

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού, πιο ευαίσθητου στις προσδοκίες των επιτοκίων, διαμορφώνεται στο 1,098%. 

Οι αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων είναι ελαφρώς χαμηλότερες την Τρίτη, με εκείνες των γαλλικών και ισπανικών τίτλων να υποχωρούν μεταξύ 1 και 3 μονάδων βάσης και της Ιταλίας να παραμένουν αμετάβλητες. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News