Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 10:02
ΑΓΟΡΕΣ

Μπορεί το bitcoin να κλέψει τη λάμψη του χρυσού;

Μπορεί το bitcoin να κλέψει τη λάμψη του χρυσού;

Μπορεί το bitcoin να αποτελεί ένα από τα πιο hot στοιχήματα, ειδικά μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ και τις προβλέψεις για άλμα έως και τα… 400.000 δολάρια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο χρυσός -επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας- έχει χάσει εντελώς τη λάμψη του.

Χρυσός και bitcoin μπορούν να συνυπάρξουν, τουλάχιστον σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs Group. Μπορεί το μεγαλύτερο εκ των ψηφιακών νομισμάτων να προσελκύει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραγωνίζει τον χρυσό.

«Οι πρόσφατες υπο-επιδόσεις του χρυσού έναντι των πραγματικών επιτοκίων και του δολαρίου είχαν εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών μήπως το bitcoin αντικαθιστά τον χρυσό ως επένδυση προστασίας(hedge) κατά του πληθωρισμού», αναφέρει η Goldman Sachs σε υπόμνημά της. «Παρότι όντως το bitcoin υποκαθιστά σε κάποιες περιπτώσεις τον χρυσό, αυτό δεν σημαίνει ότι συνιστά υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς του πολυτίμου μετάλλου ως ύστατου καταφυγίου», υπογραμμίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Η «φρενίτιδα» για το Bitcoin έχει οδηγήσει σε ένα εντυπωσιακό ράλι που επιταχύνθηκε στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, με την τιμή του μεγαλύτερου εκ των ψηφιακών νομισμάτων να σημειώνει χθες νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας και το φράγμα των 23.000 δολαρίων. Χάρη στα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, ορισμένοι αναλυτές όπως η JP Morgan Chase & Co. προβλέπουν ότι η άνοδος των κρυπτονομισμάτων είναι εις βάρος του πολυτίμου μετάλλου.

Στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, το bitcoin έχει ανατιμηθεί πάνω από 15% ενώ από τις αρχές του έτους εμφανίζει κέρδη άνω του 200%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News