Business & Finance Τρίτη 1/03/2022, 11:57
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Συνεχίζονται οι αναταράξεις – Σε άνοδο το πετρέλαιο πτώση των μετοχών 

Αγορές: Συνεχίζονται οι αναταράξεις – Σε άνοδο το πετρέλαιο πτώση των μετοχών 

Σε κατάσταση αποδιοργάνωσης παραμένουν οι αγορές και σήμερα Τρίτη, με την ένταση στην Ουκρανία να εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις και με τους επενδυτές με τη σειρά τους να διατηρούν αμυντική στάση. 

Το σημερινό σκηνικό των αγορών είναι επανάληψη της χθεσινής τους εικόνας: οι μετοχές και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινούνται πτωτικά, το πετρέλαιο παραμένει σε άνοδο με την τιμή του μπρεντ σταθερά άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι, με τις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές ανά τον κόσμο να κινούνται επίσης ανοδικά.

Η προτίμηση των ασφαλών καταφυγίων είναι εμφανής και σήμερα, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, η τιμή του χρυσού ενισχύεται, ενώ ο δείκτης που μετρά το αμερικανικό δολάριο έναντι μιας ομάδας έξι βασικών νομισμάτων παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς το αμερικανικό νόμισμα δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές θετικές ή αρνητικές σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα. Το ρούβλι επίσης προσπαθεί να ανακάμψει μετά το -30% της Δευτέρας, με την ισοτιμία σήμερα να διαμορφώνεται στο 101,27.

Κέρδη παρουσιάζουν και σήμερα οι τιμές των βασικών μετάλλων, ωστόσο αυτή του αλουμινίου (το μέταλλο που θεωρείται ότι αντανακλά την εικόνα και τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς χρησιμοποιείται παντού από τις κατασκευές, τη συσκευασία έως τις μεταφορές), κινείται χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ που σημείωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. 

Αναφορικά με τις χρηματιστηριακές αγορές, όπως και χθες έτσι και σήμερα εκείνες της Ασίας των οποίων το άνοιγμα προηγείται χρονικά, σημείωσαν κέρδη δείχνοντας ότι δεν επηρεάζονται από τη γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην Ευρώπη ωστόσο τα χρηματιστήρια επεκτείνουν τις χθεσινές απώλειες (οι οποίες περιορίσθηκαν σημαντικά έως το χθεσινό κλείσιμο), με τον DAX στη Φρανκφούρτη και τον CAC 40 στο Παρίσι να δέχονται τις περισσότερες πιέσεις μεταξύ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καταγράφοντας απώλειες 2% και 1,74%, στο -1,23% βρίσκεται ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά μόλις 0,26%.

Ο κλάδος με τη χειρότερη σημερινή εικόνα και απώλειες της τάξεως του 3,85%, είναι αυτός των ταξιδίων και αναψυχής, από τη στιγμή που η μία μετά την άλλη χώρα ανακοινώνουν το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους στα ρωσικά αεροσκάφη. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη από τη στιγμή που οι Ρώσοι τουρίστες είναι εκ των ενεργητικότερων στον παγκόσμιο τουρισμό. 

Απώλειες πέραν του 2,70% σημειώνει ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, καθώς η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία βρίσκεται στο προσκήνιο.

Η Δύση συνεχίζει τον οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας και πολλοί είναι εκείνοι που αναμένουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανακοινώσει τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό κάποιων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και το πάγωμα κάποιων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. 

Τα δύο μέτρα αυτά επηρεάζουν όπως είναι λογικό και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι μετοχές των οποίων κινούνται και σήμερα προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ πιέσεις δέχεται και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη στιγμή που ευρωπαϊκές εταιρείες αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία. 

Στα εμπορεύματα η τιμή τόσο του μπρεντι όσο και του αργού καταγράφουν άνοδο περί του 3%, όσα περίπου είναι και τα κέρδη της τιμής του φυσικού αερίου, με την τιμή του να κινείται πέριξ των 101 ευρώ/KWH.

Η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,92% στα 1.917,95 δολάρια η ουγκιά, ενώ ανοδικά κινούνται οι τιμές όλων των πολύτιμων μετάλλων όπως των βασικών μεταλλευμάτων. 

Όπως προαναφέρθηκε η τιμή του αλουμινίου κινείται χαμηλότερα των 3.500 δολαρίων ο τόνος, μετά το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 3.525 δολαρίων χθες, ενώ κέρδη περί του 5% παρουσίαζει η τιμή του νικελίου.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News