Business & Finance Σάββατο 22/01/2022, 22:44
CRYPTOS

Έρχεται «εποχή παγετώνων» για τα κρυπτονομίσματα;

Έρχεται «εποχή παγετώνων» για τα κρυπτονομίσματα;

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο «παγερή» στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin έχει υποχωρήσει δραματικά από την κορύφωσή του τον Νοέμβριο του 2021 κοντά στα 69.000 δολάρια, υποχωρώντας σε χαμηλό έξι μηνών κάτω από τα 35.000 δολάρια σήμερα Σάββατο. Οι όγκοι των συναλλαγών έχουν ταυτόχρονα υποχωρήσει.

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων μπαίνει σε «χειμώνα» – μια περίοδο που οι τιμές πέφτουν απότομα και αποτυγχάνουν να ανακάμψουν για περισσότερο από ένα χρόνο – καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ κάνει στροφή προς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.

Όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα. Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδεύει προς μια «εποχή των παγετώνων», όπου οι τιμές παραμένουν χαμηλές για χρόνια και πολλοί επενδυτές χάνουν το ενδιαφέρον τους, δήλωσε πρόσφατα ο Πολ Τζάκσον, επικεφαλής ερευνών της Invesco.

Δεν είναι μόνο η πολιτική της Fed. Πολλοί πιθανοί επενδυτές έχουν αμφίβολες αμφιβολίες σχετικά με την ευρωστία της τεχνολογίας κρυπτονομισμάτων και τη ρύθμιση που θα μπορούσε να καταπνίξει την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Η Fed θα μπορούσε να βάλει τα κρυπτονομίσματα στον «πάγο»

Στις αρχές του περασμένου έτους, ο «Βασιλιάς των Ομολόγων» Τζεφ Γκούνντλαχ είχε εκφράσει την άποψη ότι το bitcoin ήταν «το πιο ισχυρό ενεργητικό» που βρήκε στήριγμα στον «πακτωλό» χρημάτων από τη Fed και την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Ένα χρόνο όμως μετά, η Fed «κλείνει τη στρόφιγγα» στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Οι αγορές αναμένουν τώρα τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2022.

Το συνεπακόλουθο άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων έχει ήδη πλήξει πολλές μετοχές τεχνολογίας και κρυπτονομίσματα. Τα δύο κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία φαίνονται πολύ λιγότερο ελκυστικά όταν οι αποδόσεις των ομολόγων γίνονται υψηλότερες.

Ωστόσο, είναι πιθανό να ακολουθήσει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν σημαντικά περαιτέρω, σύμφωνα με τον Τζάκσον της Invesco.

«Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έπαιξαν ρόλο στην ανάκαμψη αυτών των αγορών και καθώς αυτές οι πολιτικές αντιστρέφονται, νομίζω ότι θα παίξουν ρόλο στην καθοδική πορεία τους», είπε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Κρυπτονομίσματα: Έχασαν 150 δισ.δολάρια – Διψήφιες απώλειες για bitcoin, ether

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News