Business & Finance Παρασκευή 15/10/2021, 20:41
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Βασικά μέταλλα: Στα ύψη οι τιμές – Κέρδη 10% για τον χαλκό στην εβδομάδα

Βασικά μέταλλα: Στα ύψη οι τιμές – Κέρδη 10% για τον χαλκό στην εβδομάδα

«Πάρτι» είχαν σήμερα τα βασικά μέταλλα, καθώς οι τιμές τους εκτοξεύθηκαν στα ύψη τόσο στη συνεδρίαση όσο και στην εβδομάδα. Πρωταγωνιστής ο χαλκός που κατέγραψε τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από το 2016, καθώς το συνεχώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος απειλεί να περιορίσει την προσφορά μετάλλων, σε μία περίοδο που τα αποθέματα στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Η αύξηση των τιμών ενέργειας και οι ελλείψεις στην Κίνα έχουν ήδη αναγκάσει χυτήρια ψευδαργύρου και αλουμινίου να μειώσουν την παραγωγή τους, ωθώντας τις τιμές και των δύο βασικών μετάλλων στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας. 

Τα προθεσμιακά χαλκού στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου ενισχύθηκαν 2,6% στα 10.248 δολάρια ο τόνος, ενώ στην εβδομάδα σημείωσαν κέρδη 10% πλησιάζοντας πολύ κοντά το ιστορικό υψηλό των 10.747 του Μαίου. 

Το υψηλό ενεργειακό κόστος τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και αυτό εισχύει τη ζήτηση των επενδυτών για χαλκό και άλλα εμπορεύματα ως αντιστάθμισμα του κινδύνου, αναφέρει ο αναλυτής της Saxo Bank Όλε Χάνσεν, ο οποίος θεωρεί ότι ο χαλκός θα φθάσει πολύ γρήγορα το ιστορικό υψηλό του και θα το ξεπεράσει. 

Από κοντά και ο ψευδάργυρος που ενισχύθηκε 7,8% στα 3.802 δολάρια ο τόνος, αφού μάλιστα προς στιγμή άγγιξε τα 3.944 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Στην εβδομάδα, κατέγραψε κέρδη 20%, από τη στιγμή που η Nyrstar με έδρα το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή της έως και 50% στα τρία χυτήρια ψευδαργύρου στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, η Glencore, η οποία έχει τρία χυτήρια ψευδαργύρου στην Ευρώπη, γνωστοποίησε ότι προσάρμοσε την παραγωγή της για να μειώσει το ενεργειακό κόστος.  

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 βρέθηκε και η τιμή αλουμινίου στη σημερινή συνεδρίαση, στα 3.215 δολάρια με άνοδο 7% στην εβδομάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, όπως νικέλιο, μόλυβδο και κασσίτερο, που σημείωσαν κέρδη από 1,2% έως 3,4%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 
   
   

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News