Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 18:58
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς η Κολομβία «προκαλεί τρόμο» στην αγορά καφέ 

Η παραγωγή της Κολομβίας ανέρχεται σε 12,5 εκατ. σάκους των 60 κιλών ετησίως

Πώς η Κολομβία «προκαλεί τρόμο» στην αγορά καφέ 

Αντιμέτωποι με μεγάλες απώλειες βρίσκονται έμποροι, μεταφορικές εταιρείες και μονάδες επεξεργασίας που δραστηριοποιούνται στην αγορά καφέ, μετά την απόφαση των παραγωγών της ποικιλίας καφέ αράμπικα στην Κολομβία να αθετήσουν τις υποχρέωσεις τους για τις παραγγελίες που είχαν δεχθεί.

Με την Βραζιλία τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αράμπικα στον κόσμο να ταλαιπωρείται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες της ξηρασίας, οι τιμές του καφέ έχουν πάρει την ανιούσα καταγράφοντας κέρδη περί του 55% από την αρχή του τρέχοντος έτους. 

Βλέποντας την ενίσχυση αυτή των τιμών, οι παραγωγοί της Κολομβίας της νούμερο δύο χώρας από άποψης παραγωγής αράμπικα στον κόσμο και θέλοντας να εκμεταλλευθούν τις υψηλές τιμές ακυρώνουν τις παραγγελίες που έχουν δεχθεί, με αποτέλεσμα όσοι είχαν παραγγείλει καφέ από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εμπόρευμα να διακινήσουν. 

«Οι έμποροι μένουν χωρίς εμπόρευμα πρόκειται για έναν χαμό. Αν η ξηρασία συνεχισθεί στη Βραζιλία μια τιμή στα 300 σεντ η λίβρα για τον καφέ αράμπικα είναι πολύ πιθανή», αναφέρει ένας έμπορος σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στις αγορές εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος η τιμή αράμπικα διαπραγματεύεται περί τα 204,10 σεντ η λίβρα ήτοι 2,0419 δολάρια. 

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η «φωτιά» στις τιμές να απειλήσει την επάρκεια στα τρόφιμα;

Αν η αθέτηση αυτή της διεκπεραίωσης των παραγγελιών από τους παραγωγούς της Κολομβίας συνεχισθεί, τότε η άνοδος των τιμών θα είναι πολύ πιθανή καθώς θα υπάρξει πρόβλημα στις προμήθειες. 

Μπορεί η έλλειψη να είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, καθώς το εμπόρευμα θα υπάρχει απλώς οι παραγωγοί θα το διοχετεύσουν αργότερα στις αγορές, ωστόσο η ζημιά για εκείνους που έχουν κάνει παραγγελίες και δεν έχουν εμπόρευμα να διακινήσουν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους θα είναι μεγάλη. 

Αρκετοί μάλιστα σύμφωνα με το Reuters, προτίθενται να δηλώσουν ως ζημιές τις παραγγελίες που έχουν αθετηθεί, παρά να περιμένουν πότε οι παραγωγοί θα διαθέσουν το εμπόρευμά τους (ακόμη και του χρόνου) και να συνεχίσουν να καταγράφουν ζημιές άγνωστο για πόσο. 

Διαβάστε επίσης: Νέος «πονοκέφαλος» για τον καφέ – Άλμα 50% στην τιμή της ποικιλίας robusta

Να σημειωθεί ότι η παραγωγή της Κολομβίας ανέρχεται σε 12,5 εκατ. σάκους των 60 κιλών ετησίως. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News