Business & Finance Τετάρτη 23/06/2021, 21:02
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Bitcoin: Το άγριο «ροντέο» της τιμής του σε 24 ώρες

Το τελειωτικό χτύπημα για το Bicoin ήρθε χθες και συγκεκριμένα από την Κίνα

Bitcoin: Το άγριο «ροντέο» της τιμής του σε 24 ώρες

Με όχημα που κινείται δίχως έλεγχο μοιάζει η πορεία της τιμής του Bitcoin χθες και σήμερα, με αποκορύφωμα τη διολίσθησή της υπό των 30.000 δολαρίων την Τρίτη. Ωστόσο σήμερα κινείται ανοδικά και έφθασε κατά τη διάρκεια της ημέρας να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 18% και να ξεπερνάει τα 34.000 δολάρια, πριν παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών και να κινείται πέριξ των 33.600 δολαρίων κινούμενη υψηλότερα κατά 2,71%. 

Η χθεσινή βύθιση της τιμής έφθασε πολύ κοντά στο να παραδώσει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο όλα του τα κέρδη για το 2021, που σημειωτέον στις 14 Απριλίου «σκαρφάλωσε» στα 64.374 δολάρια. Έκτοτε η τιμή του καταγράφει απώλειες άνω του 50% και χθες έφθασε μια «ανάσα» από τα χαμηλότερα επίπεδα στις αρχές του τρέχοντος έτους. 

Το τελευταίο διάστημα τα κρυπτονομίσματα εξαιτίας της μεγάλης δημοφιλίας τους μεταξύ των επενδυτών και ειδικότερα στους εκείνους νεαρότερης ηλικίας, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κεντρικών τραπεζών, με τους αξιωματούχους τους να αρχίζουν να αισθάνονται ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να χάσουν τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τα χέρια τους. 

Νωρίτερα στη διάρκεια του Ιουνίου, η Επιτροπή της Βασιλείας, εξέδωσε μια έκθεση-κόλαφος για τα κρυπτονομίσματα, με την οποία κατακεραύνωνε τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. 

Εντούτοις το τελειωτικό χτύπημα για το Bicoin ήρθε χθες και συγκεκριμένα από την Κίνα, όταν έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ζήτησε από την εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών Alipay και από άλλες συναφείς εταιρείες, να μην παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με δραστηριότητες με κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων ανοίγματος λογαριασμών, εκκαθαρίσεις ή διακανονισμούς. 

Στο μεταξύ είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή η εντολή των αρχών της επαρχίας Σιτσουάν, με την οποία ζήτησαν από εκείνους που κάνουν εξόρυξη κρυπτονομισμάτων να σταματήσουν, εξαιτίας της μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί η διαδικασία αυτή. Η εντολή αυτή προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και αναστάτωση συγχρόνως, από τη στιγμή που η προαναφερόμενη επαρχία, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στην Κίνα. 

Το «δίδυμο» αυτό των εξελίξεων από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ούτε λίγο ούτε πολύ έφερε την τιμή του Bitcoin, πολύ κοντά στα επίπεδα του 2020, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές των κρυπτονομισμάτων βρίσκονται ήδη υπό πίεση, εξαιτίας των φόβων των επενδυτών για υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων στην εν λόγω αγορά, φόβους που το Πεκίνο φρόντισε να ενισχύσει. 

Η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία είναι η ανώτατη ρυθμιστική αρχή για τα κανονιστικά πλαίσια των τραπεζών ήταν ξεκάθαρη στην έκθεσή της: «Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της ταχείας μεταμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου και του συστήματος πληρωμών. Καινοτομίες όπως τα κρυπτονομίσματα, τα σταθερά νομίσματα (stablecoins, κρυπτονομίσματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με κάποιο σταθερό περιουσιακό στοιχείο) και τα περιφραγμένα οικοσυστήματα των Big Tech τείνουν να λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο καλό το οποίο στηρίζει το σύστημα πληρωμών». 
Και συνεχίζει ακόμη πιο επιθετικά: «Είναι σαφές ότι τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία και όχι χρήματα και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για να διευκολύνονται η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι επιθέσεις ransomware και άλλα οικονομικά εγκλήματα».  

Αντιθέτως η BIS είναι θετική αναφορικά με την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων που θα υποστηρίζονται από τις κεντρικές τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να κατασθούν ένα εργαλείο με το οποίο θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη οικονομική ένταξη και παράλληλα θα συμβάλλει στη μείωση του υψηλού κόστους των πληρωμών. 

«Τα ψηφιακά νομίσματα πρσφέρουν τα πλεονεκτήματα από τις κεντρικές τράπεζες σε ψηφιακή μορφή. Πρόκειται για μια προηγμένη αναπαράσταση του χρήματος για την ψηφιακή οικονομία και θα πρέπει να σχεδιαστούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Πριν από λίγες ημέρες, ο Φάμπιο Πανέτα, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπεύθυνος για την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ, δήλωσε στους Financial Times ότι ένας από τους βασικούς στόχους για την ανάπτυξή του, ήταν να καταπολεμήσει τη διάδοση των ψηφιακών νομισμάτων από άλλες χώρες και εταιρείες. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News