Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 14:22
ΑΓΟΡΕΣ

Εταιρείες εμβολίων: Ράλι από 500% έως 3.620%. Αλλά για πόσο;

Εταιρείες εμβολίων: Ράλι από 500% έως 3.620%. Αλλά για πόσο;

Οι μετοχές ορισμένων εταιρειών που πρωταγωνίστησαν στην μάχη των εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν απογειωθεί από τις αρχές του έτους. Ενδεικτικά η αμερικανική Moderna έχει ενισχυθεί 850% και η γερμανική BioNTech (που ανέπτυξε το εμβόλιο από κοινού με την Pfizer) καταγράφει κέρδη 510%. Όσο για τη Novavax; Έχει επιδοθεί σε ένα θεαματικό ράλι της τάξης του 3.620% και ας μην έχει λάβει ακόμη έγκριση για το εμβόλιό της. 

Όλες οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 περιμένουν τεράστια έσοδα για φέτος. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Jefferies για παράδειγμα η Moderna θα έχει πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων από το εμβόλιό της φέτος και 10 -30 δισ. δολαρίων το 2022. Έσοδα 26 δισ. δολαρίων αναμένει για το 2021 η Pfizer. 

Πάντως οι μεγάλες φαρμακευτικές των εμβολίων όπως οι Pfizer, AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν έζησαν κάποιο εντυπωσιακό ράλι στις μετοχές τους. Όχι μόνο γιατί ήταν ούτως ή άλλως πολύ πιο ακριβές, αλλά και γιατί εκτιμάται πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τα έσοδά τους. Όπως σημειώνουν αναλυτές αυτές που θα τα πάνε καλύτερα είναι εκείνες που θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, στην οποία βασίστηκαν τα εμβόλιά τους κατά της Covid-19, για την αντιμετώπιση νέων παθογόνων και ασθενειών. 

Οι BioNTech και Moderna αισιοδοξούν ότι πράγματι θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία messenger RNA για τη μάχη κατά άλλων σοβαρών ασθενειών. Η Novavax από την πλευρά της φιλοδοξεί να φέρει στην αγορά ένα εμβόλιο που θα προστατεύει έναντι πολλαπλών κορωνοϊών και όχι μόνο κατά της Covid-19, μεταξύ των οποίων και αυτοί που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι SARS και MERS. Θα μπορούσε ίσως να λειτουργεί και έναντι της γρίπης, σύμφωνα με κάποιες πηγές. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News