Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 20:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρά κέρδη και σε υψηλό έτους οι ευρωπαϊκές μετοχές 

Ισχυρά κέρδη και σε υψηλό έτους οι ευρωπαϊκές μετοχές 

Με τον ιδανικότερο τρόπο εκκίνησαν την καινούργια εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη, σε μια ημέρα στην οποία απουσίαζαν οι αμερικανικές μετοχές με τη Wall Street να μένει κλειστή εξαιτίας της αργίας για την Ημέρα του Προέδρου, ενώ κλειστά ήταν και τα χρηματιστήρια σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ, εξαιτίας των εορτασμών για το νέο κινεζικό έτος. 

Μοιραία το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών στράφηκε στην Ευρώπη, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να το εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο και να ολοκληρώνουν τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη.

Ο Euro STOXX 600 ενισχύθηκε 1,32% στις 419,47 μονάδες, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και παίρνοντας αμέριστη ώθηση από τους κλάδους οι οποίοι εν μέσω της ανάκαμψης από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, εξακολούθησαν να δέχονται πιέσεις, όπως ο ενεργειακός και ο τραπεζικός. Οι κλάδοι που ξεχώρισαν ήταν των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πρώτων υλών πραγματοποιώντας άλμα 4,08% και 4% αντίστοιχα, με αυτόν της ενέργειας να ακολουθεί από απόσταση αναπνοής με κέρδη 3,98% και τον τραπεζικό να κλείνει στο +3,11%. Σημαντική άνοδο της τάξεως του 2,68% σημείωσε και ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής, ενώ κανείς από τους κυριότερους κλάδους του STOXX 600 δεν ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης απέχει σχεδόν 4% από το υψηλό ιστορικό ρεκόρ του που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου του 2020, ενώ έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 55% από τα χαμηλά πολλών ετών στα οποία βρέθηκε τον περασμένο Μάρτιο, εν μέσω του γενικευμένου πανικού στις αγορές από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Από τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αυτό του Λονδίνου ξεχώρισε κλείνοντας με άλμα 2,52%, παίρνοντας ώθηση από τους εμβολιασμούς στη Βρετανία που ξεπέρασαν τους 15 εκατ. και από τις αναφορές ότι ενδεχομένως κάποια περιοριστικά μέτρα να χαλαρώσουν. Το χρηματιστήριο του Παρισιού παρουσίασε επίσης αισθητά κέρδη 1,45%, το Μιλάνο έκλεισε υψηλότερα κατά 0,83%, στο +0,42% η Φρανκφούρτη. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News