Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 19:46
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε στάση αναμονής η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ

Σε στάση αναμονής η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ

Παύση έκανε η αγορά κρατικών ομολόγων στη σημερινή συνεδρίαση, μία ημέρα μετά το νέο «κύμα» εκδόσεων, σε μία προσπάθεια να ανασυνταχθεί και να ξαναβρεί κατεύθυνση εν μέσω νέων στοιχείων και δηλώσεων από διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, αναμένοντας και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. 

Οι αποδόσεις παρέμειναν αμετακίνητες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, χωρίς να αντιδράσουν στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, που έδειξαν ξαφνική στροφή σε θετικό έδαφος και μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον Ιανουάριο.

Αναλυτές απέδωσαν την άνοδο στην εκπνοή της απαλλαγής του ΦΠΑ που είχε τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο στη Γερμανία και στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο -0,54%, παραμένοντας ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό τριών εβδομάδων έως το τέλος της συνεδρίασης.

Η αγορά εστίασε και στις δηλώσεις του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, Κλάας Νοτ, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι έτοιμη να μειώσει ακόμη περισσότερο το επιτόκιο καταθέσεων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να οδηγήσει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο της. Οι δηλώσεις του Νοτ προκάλεσαν έκπληξη από τη στιγμή που θεωρείται “γεράκι” στις θέσεις του, όμως πολύ γρήγορα ακυρώθηκαν από την ίδια την αγορά, η οποία δίδει πιθανότητα περίπου 50% σε μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το Σεπτέμβριο.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,64%, ενώ σταθερότητα επικράτησε και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 47 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρέμεινε στο 0,68%, ενώ του πενταετούς στο 0,04%.

Στην πρωτογενή αγορά, η προσφορά συνεχίστηκε με πολύ πιο χαμηλούς ρυθμούς, με την Ιταλία να παίρνει σειρά αντλώντας 8,75 δισ.ευρώ από την έκδοση νέων τίτλων με λήξη τον Απρίλιο του 2031 και τον Απρίλιο του 2026. Ωστόσο, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε σε υψηλό τριμήνου, εν μέσω των πολιτικών ανησυχιών που έχουν πυροδοτήσει η παραίτητη του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News