Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 20:01
ΟΜΟΛΟΓΑ

Την εμπιστοσύνη των επενδυτών για νέα κυβέρνηση αντανακλά η πτώση των ιταλικών αποδόσεων

Την εμπιστοσύνη των επενδυτών για νέα κυβέρνηση αντανακλά η πτώση των ιταλικών αποδόσεων

Σε αποκλιμάκωση γύρισε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας από το αρχικό υψηλό δυόμισι μηνών, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να παραιτηθεί αύριο και εν συνεχεία να λάβει εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού με κεντρώους και «υπεύθυνα» μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου, όπως ανέφερε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.  

Οι τιμές των ιταλικών 10ετών επέστρεψαν σε ράλι, με την απόδοσής τους να αποκλιμακώνεται περίπου oκτώ μονάδες βάσης στο 0,64%, αφού όμως αρχικά είχε αγγίξει υψηλό δυόμισι μηνών. Το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά διαμορφώθηκε στις 118 μονάδες βάσης, ελαφρώς χαμηλότερα από τις 120 μονάδες βάσης της Παρασκευής. Οπως ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της ING, τα ιταλικά ομόλογα συμπεριφέρθηκαν σχετικά καλά στην είδηση της πιθανής παραίτησης Κόντε, καθώς φαίνεται ότι οι επενδυτές ποντάρουν στην προοπτική μίας νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Κόντε.

Στη Γερμανία, η απότομη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί περίπου τρεις μονάδες βάσης στο -0,54%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, επανήλθε στη συζήτηση για τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, λέγοντας ότι η ΕΚΤ εστιάζει στις τραπεζικές πιστωτικές συνθήκες και στις αγορές ομολόγων όταν θέλει να τις αξιολογήσει.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους επικράτησε πλήρης “άπνοια” με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στα 4 εκατ.ευρώ με τις αποδόσεις στα ίδια περίπου επίπεδα. Στο 10ετές παρέμεινε στο 0,68%, ενώ στο πενταετές στο 0,06%.

Στην πρωτογενή αγορά, η Ε.Ε. προσέλαβε τράπεζες αναδόχους για την πρώτη ομολογιακή της έκδοση το 2021 για την χρηματοδότηση του προγράμματος SURE κατά της ανεργίας. Αύριο,  αναμένεται να εκδώσει νέο επταετές και να ανοίξει εκ νέου το 30ετές που είχε εκδώσει τον περασμένο Νοέμβριο, όπως ανέφερε μία από τις τράπεζες αναδόχους.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News