Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με νέο ρεκόρ έκλεισε ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με νέο ρεκόρ έκλεισε ο STOXX 600

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 στη σημερινή συνεδρίαση, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στα ισχυρά κέρδη της ζυθοποιίας Anheuser-Busch Inbev και της Siemens Energy. Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας να μειώσει τα επιτόκια.  

Ο STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3% σε επίπεδα ρεκόρ, καταγράφοντας τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις κέρδη άνω του 1%. 

Ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας στήριξε το δείκτη αφότου η Siemens Energy αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές της για φέτος και ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών. Η μετοχή της ενισχύθηκε περίπου 5% καθοδηγώντας τα κέρδη του δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη. 

Η Anheuser-Busch Inbev ενισχύθηκε 5,6% αφού ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προβλέψεων στο πρώτο τρίμηνο και επιβεβαίωσε τις προοπτικές της για το 2024. Η μεγαλύτερη ζυθοποιία του πλανήτη ήταν και ο μεγάλος κερδισμένος του βασικού δείκτη στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα ο κλάδος τροφίμων και ποτών να ενισχυθεί 1,6%. 

Από τις μετοχές ξεχώρισε και αυτή της Puma με άνοδο 11% καθώς οι πωλήσεις της ήταν καλύτερες των προσδοκιών, ενώ η Ahold Delhaize εμφάνισε άνοδο 2,4%. 

Σε επίπεδο μακροοικονομικών, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε λιγότερο του αναμενομένου το Μάρτιο, ενώ το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW εκτιμά ότι η οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το 2024.     

Στον αντίποδα, η μετοχή της BMW με πτώση 2,9%, καθώς το τμήμα αυτοκινήτων της δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών, παρασύροντας σε πτώση και ολόκληρο τον κλάδο αυτοκινήτου που υποχώρησε 1,3%, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει από τις χειρότερες επιδόσεις. 

Από τους υπόλοιπους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με νέο ρεκόρ, εν αναμονή της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας αύριο Πέμπτη. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News