Business & Finance Πέμπτη 2/05/2024, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με μικρές απώλειες ο δείκτης STOXX 600 – Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με μικρές απώλειες ο δείκτης STOXX 600 – Επιφυλακτικοί οι επενδυτές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, στην πρώτη συνεδρίαση του Μαίου μετά την Πρωτομαγιά, μία ημέρα αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ έστειλε το σήμα ότι θα καθυστερήσει στις μειώσεις των επιτοκίων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2% αφότου κατέγραψε την πρώτη μηνιαία πτώση για φέτος τον Απρίλιο. 

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρές απώλειες 0,2% στις 17.896,50 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 διολίσθησε κατά 0,88% στις 7.914,65 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE αντιστάθηκε στις πτωτικές τάσεις κερδίζοντας 0,63% στις 8.172,15 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 πρόσθεσε 0,16% στις 10.872 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε οριακά στις 33.736,40 μονάδες. 

Το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τους κινδύνους από την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, τις προοπτικές για την πορεία των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετα τον Ιούνιο, καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. 

«Ο Πάουελ υπογράμμισε την αβεβαιότητα ως προς την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το βασικό μας σενάριο είναι ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθούν στις ΗΠΑ και αυτό θα επιτρέψει στην Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο», σύμφωνα με αναλυτές της UBS. 

Στο μέτωπο των εταιρικών κερδών, η φαρμακοβιομηχανία της Δανίας, Novo Nordisk αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές της για το 2024 καθώς σπεύδει να αυξήσει την παραγωγή της για το φάρμακο Wegovy κατά της παχυσαρκίας. Ωστόσο, ο έντονος ανταγωνισμός από την Eli Lilly ανάγκασε την εταιρεία να μειώσει τις τιμές του φαρμάκου, γεγονός που άσκησε πτωτικές πιέσεις στη μετοχή της, της τάξης του 3%. 

Η φαρμακοβιομηχανία άσκησε με τη σειρά της πιέσεις στο δείκτη OMX 20 της Κοπεγχάγης, με τον κλάδο υγείας να καταγράφει απώλειες 0,7%. 

Η Hugo Boss ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος του STOXX 600, με πτώση 10%, καθώς υπογράμμισε την εξασθενημένη ζήτηση στην Κίνα και τις ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ εν όψει των προεδρικών εκλογών. 

Στον αντίποδα, η ολλανδική τράπεζα ING με σημαντικά κέρδη της τάξης του 6,5%, μετά την ανακοίνωσή της για επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Από τις 136 επιχειρήσεις του STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, το 58,8% εξ αυτών έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών συγκριτικά με το μακροπρόθεσμο μέσο όρου του 54%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News