Business & Finance Πέμπτη 2/05/2024, 17:28
ΑΓΟΡΕΣ

Με το δεξί στον Μάιο το ΧΑ – Σε υψηλό 13 ετών

Με το δεξί στον Μάιο το ΧΑ – Σε υψηλό 13 ετών

«Με το δεξί» μπήκε στον Μάιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Παρά το υποτονικό κλίμα που επικρατεί παραδοσιακά στις αγορές τη Μεγάλη Εβδομάδα, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να κατακτήσει ένα ακόμη σκαλοπάτι, να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη συναλλακτική δραστηριότητα και να αποδείξει ότι έχει πλέον φύγει από τη μαύρη περίοδο της κρίσης.

Ειδικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.452 μονάδες με άνοδο 0,26% και με τους αγοραστές να κρατούν τα ηνία. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 101,26 εκατ. ευρώ.

Ξεκάθαρος «νικητής» σήμερα είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία από το πρωί ακολουθεί εντυπωσιακή πορεία. Πρόκειται για (καθυστερημένη λόγω της χθεσινής αργίας) αντίδραση στα αποτελέσματα της Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 358 εκατ. ευρώ, με αύξηση 38% το α’ τρίμηνο. Στόχος είναι η διανομή μερίσματος έως 30% επί των κερδών, αλλά όπως ανέφερε ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, αναμένεται και επίσημη απάντηση από τον SSM στις αρχές Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική είναι η πρώτη τράπεζα που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αφότου η DBRS την αναβάθμισε σε BBB (low) και σταθερές προοπτικές σχεδόν 15 χρόνια μετά την κρίση.

Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε σήμερα με άλμα 3,17% στα 7,8 ευρώ, ενώ συνολικά ο τραπεζικός δείκτης στήριξε την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης με άνοδο 1,22%. Ανοδικά κινήθηκε και η Eurobank, ενώ μικρή πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς. 

Η Eurobank Equities ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της ότι εντοπίζει ελκυστική ευκαιρία εισόδου στις µετοχές των ελληνικών τραπεζών στις τρέχουσες τιµές, λόγω των ακόµη συντηρητικών εκτιµήσεων για τους δείκτες απόδοσης, των ελκυστικών αποτιµήσεων και των καταλυτών που αναµένονται το επόµενο διάστηµα, όπως η επιστροφή στις διανοµές µερισµάτων και οι περαιτέρω αναβαθµίσεις των εκτιµήσεων για την κερδοφορία τους.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,31% και στήριγμα από την Coca Cola 3E, τη Viohalco και τη Jumbo, ενώ κέρδη κάτω του 1% σημείωσε η Aegean, η ΕΥΔΑΠ, η Motor Oil, η ΤΕΝΕΡΓ και η Mytilineos. Βαρίδια στον δείκτη αποτέλεσαν σήμερα οι μετοχές του ΟΤΕ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σημειώνεται πως στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η Austriacard δέχθηκε ισχυρές πιέσεις σήμερα, μετά την είδηση της Τρίτης ότι μεταβιβάστηκε το 15%.

Στο εξωτερικό, οι αμερικανικές αγορές καταγράφουν θετική πορεία μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Αίσθηση προκάλεσε η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Τράπεζας, Jerome Powell, όπου δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν είναι στα άμεσα σχέδια της Fed. Διαβεβαίωσε παράλληλα όμως ότι δεν πρόκειται να σκληρύνει περισσότερο η νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες.

moneyreview.gr’

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 358 εκατ. στο α΄ τρίμηνο – Αύξηση 38%

ΕTE: Η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα

Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Αρχές Ιουνίου η απόφαση του SSM για το μέρισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News