Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 20:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις – Η Fed επισκίασε τα σήματα της ΕΚΤ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις – Η Fed επισκίασε τα σήματα της ΕΚΤ

Άνοδο παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι προσδοκίες για διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντιστάθμισαν τα σήματα που έστειλε σήμερα η ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου του 2023 με τις αγορές να περιορίζουν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές μειώσεις της ΕΚΤ φέτος στις 75 μονάδες βάσης μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν υψηλότερο του αναμενομένου πληθωρισμό το Μάρτιο. 

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ δημιουργούν αμφιβολίες για το εάν η Fed θα καταφέρει να μειώσει τα επιτόκια φέτος το καλοκαίρι με αποτέλεσμα οι επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες τους βλέποντας πιθανόν την πρώτη κίνηση στις ΗΠΑ μετά το καλοκαίρι. 

Οι αγορές προεξοφλούν τώρα μόνο μία μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ το 2024. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι μία λιγότερο dovish στάση στις ΗΠΑ θα περιορίσει και τις επιτοκιακές μειώσεις στην Ευρωζώνη. 

«Παρότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη που θα κάνει κίνηση τον Ιούνιο, ο δρόμος τους επόμενους μήνες θα καθοδηγηθεί από την Φέντεραλ Ριζέρβ», ανέφερε ο Μάξ Στέιντον της Fidelity International.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ξέφυγε αρχικά έως το 3% για να κλείσει στο 2,98%. Στη 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,48%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 3,87% με το spread να φθάνει τις 135 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,49% με το spread στις 104 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 2,98%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 51 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News