Business & Finance Τρίτη 9/04/2024, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Yποχώρηση αποδόσεων – Η προσοχή σε πληθωρισμό και ΕΚΤ

Ομόλογα: Yποχώρηση αποδόσεων – Η προσοχή σε πληθωρισμό και ΕΚΤ

Υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, απομακρυνόμενες από τα υψηλά τριών εβδομάδων της Δευτέρας, με την προσοχή όλων στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 7,5 μονάδες βάσης, στο 2,36%, αφού τη Δευτέρα εκτινάχθηκε στο 2,45%, παρότι κινείται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης από τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς οι επενδυτές θέλουν να γίνουν πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιτρέψει τελικά στην Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες. 

Οι αγορές δίδουν πιθανότητα 90% για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Μέχρι στιγμής έχουν προεξοφλήσει τρεις τέτοιου είδους επιτοκιακές μειώσεις για φέτος. 

Εάν τα στοιχεία της Τετάρτης δείξουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε υψηλός το Μάρτιο, αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. Αυτή τη στιγμή, οι αγορές δίδουν πιθανότητα 50% για κίνηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ τον Ιούνιο. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφθασε στο 4,46% τη Δευτέρα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2023. Όμως, σήμερα υποχώρησε 5,4 μονάδες βάσης, στο 4,39%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε εννέα μονάδες βάσης, στο 3,71%, με το spread έναντι των γερμανικών στις 134 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,39% με το spread στις 101 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,88%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 59 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News