Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Στα ύψη οι αποδόσεις μετά τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Σε άνοδο επέστρεψαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση το Μάρτιο, κάνοντας τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τη στάση τους ως προς την έναρξη μείωσης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση το Μάρτιο, όπως ακριβώς και τον Φεβρουάριο, όμως σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 3,5% από 3,2%.

Οι ομολογιακές αποδόσεις αυξήθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,43%, από 2,35% που βρισκόταν πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε 14 μονάδες βάσης, στο 4,501%, στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο, από 4,34% πριν από τη συνεδρίαση. 

«Η αγορά ομολόγων πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο υψηλότερων του αναμενομένου επιτοκίων τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρει ο Λίντσεϊ Ροσνερ της Goldman Sachs Asset Management. Πάντως τώρα, οι traders έχουν στρέψει το βλέμμα τους για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Fed τον Ιούλιο, πιθανόν και το Σεπτέμβριο. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της αμερικανικής οικονομίας και το μονοπάτι του πληθωρισμού και στην Ευρωζώνη, τα ομόλογα του ευρώ τείνουν να ακολουθούν τις τάσεις στην αμερικανική αγορά. 

Η προσοχή των traders είναι βεβαίως στραμμένη στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στην αυριανή συνεδρίαση, με την προσοχή ωστόσο στραμμένη στις δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 3,78% με το spread έναντι του γερμανικού στις 134 μονάδες βάσης. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μηνός, έφθασε στις 144 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπδο από τις αρχές Μαρτίου, αφού όμως στα μέσα του ιδίου μηνός είχε υποχωρήσει στις 115 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 24 μηνών. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κλιμακώθηκε στο 3,43% με το spread στις 101 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση κινήθηκε στο 2,93%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 47 εκατ. ευρώ. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News