Business & Finance Τετάρτη 3/04/2024, 22:43
ΑΓΟΡΕΣ

Xρυσός: Οι επενδυτές ζητούν αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό

Xρυσός: Οι επενδυτές ζητούν αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό

H τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό σήμερα, καθώς οι traders ανταποκρίθηκαν στις ενδείξεις για επιτοκιακές μειώσεις, παρότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το στόχο της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Το πολύτιμο μέταλλο έχει ενισχυθεί 15% από τα μέσα Φεβρουαρίου αφού άγγιξε αρχικά τα 2.295 δολάρια η ουγκιά (τιμή spot στο Λονδίνο), που είναι νέο ιστορικό υψηλό, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. «Η προσμονή για μείωση των επιτοκίων παραμένει σημαντικός παράγοντας πίσω από τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά του χρυσού», αναφέρει ο Τζόνι Τέβες, αναλυτής της UBS. 

Αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό και για να προστατευθούν σε ενδεχόμενο κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού που θα ωθήσει σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις. Πιθανός κίνδυνος είναι η άνοδος της τιμής πετρελαίου brent κατά 18% από τα μέσα Φεβρουαρίου, φθάνοντας σήμερα μία ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, πυροδοτώντας ανησυχίες για νέα έξαρση του πληθωρισμού. 

Επίσης, οι επενδυτές αρχίζουν να αγοράζουν χρυσό ως μηχανισμό προστασίας στις ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα του χρέους των ΗΠΑ, κάτι που θα είναι σταθερά στην προσοχή των ψηφοφόρων εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, συμφωνα με αναλυτές. 

«Η ισχύς φέρνει νέα ισχύ», αναφέρει επίσης ο Ρόμπιν Μπαρ, ανεξάρτητος σύμβουλος σε θέματα πολύτιμων μετάλλων. «Ο χρυσός βρίσκεται στα χέρια κερδοσκόπων που συσσωρεύουν πολύτιμο μέταλλο για να το δουν να κινείται ακόμη πιο υψηλά». 

Παρ΄όλα αυτά, η τιμή του χρυσού παραμένει ακόμη σε μεγάλη απόσταση από τα υψηλά όλων των εποχών της δεκαετίας του 1980, όταν σε πραγματικούς όρους αντιστούχε σε περισσότερα από 3.000 δολάρια η ουγιά με βάση τον πληθωρισμό. 

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι το εκρηκτικό ράλι του χρυσού που έφερε την τιμή του από τα περίπου 1.800 δολάρια πριν από έξι μήνες φαίνεται πλέον υπερβολικό, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο η Φέντεραλ Ριζέρβ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια με πιο αργό ρυθμό απ΄ό,τι περιμένουν οι αγορές, λόγω του υψηλού πληθωρισμού. 

«Η αμερικανική οικονομία εκπλήσσει με τις ισχυρές επιδόσεις της, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή μία πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και αυτό θα ασκήσει πιέσεις στην τιμή του χρυσού», αναφέρει ο Αλεξάντερ Ζάμπφε, ανώτατος αναλυτής της Heraeus. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι ο χρυσός μετατρέπει κάθε εξέλιξη στηνα γορά σε αύξηση της τιμής του. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News