Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 14:28
ΑΓΟΡΕΣ

LSD και MDMA στο στόχαστρο των επενδυτών – Μια ακόμα φούσκα;

LSD και MDMA στο στόχαστρο των επενδυτών – Μια ακόμα φούσκα;

Οι επενδυτές επί σειρά ετών έριχναν χρήμα στις μετοχές που σχετίζονται με ψυχεδελικά φάρμακα, στοιχηματίζοντας σε μια επικείμενη εκρηκτική αύξηση του κλάδου. Τα χρόνια περνούσαν και οι προσδοκίες διαψεύδονται. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν.

Η αξία των μετοχών της Mind Medicine Inc. ή MindMed έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος, ενώ η τιμή της μετοχής της GH Research Plc έχει αυξηθεί κατά περίπου 85%. Η Atai Life Sciences NV έχει αναρριχηθεί κάτι περισσότερο από 25%.

Είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι και αυτή τη φορά πρόκειται για μια φούσκα από τις πολλές που έχουν καταγραφεί στον συγκεκριμένο κλάδο, η αγορά του οποίου αποτιμάται σε περίπου 15 δισ. δολάρια. Αλλά οι πιο έμπειροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά.

Για παράδειγμα, η θεραπεία της MindMed για το άγχος με βάση το LSD έγινε μόλις το τρίτο ψυχεδελικό φάρμακο που χαρακτηρίζεται ως «πρωτοπόρο» (breakthrough) από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) – ένα καθεστώς που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξής του. Επιπλέον, αυτόν τον Αύγουστο ο Οργανισμός ενδέχεται να ανακοινώσει μια απόφαση-ορόσημο σχετικά με την πρώτη ψυχεδελική θεραπεία που θα μπορούσε να εγκριθεί από τον FDA, μια θεραπεία για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες με βάση το MDMA, γνωστότερο ευρέως ως ecstasy. Η έγκριση του FDA, φυσικά, δεν είναι καθόλου δεδομένη, καθώς ο κλάδος των ψυχεδελικών φαρμάκων αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πάντως, η αγορά θα ξέρει μέχρι τις 11 Αυγούστου αν η θεραπεία με MDMA από την Lykos Therapeutics, τον κερδοσκοπικό βραχίονα μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που υποστηρίζει την ψυχεδελική έρευνα, έχει γίνει αποδεκτή από τον FDA. 

Το παράδειγμα της κάνναβης 

Επιχείρημα όσων αμφισβητούν τις προοπτικές του κλάδου αποτελεί και η περίπτωση της αποτυχίας των μετοχών που σχετίζονται με την κάνναβη. 

Καθώς τα κράτη χαλάρωναν τους κανόνες γύρω από την ιατρική και ψυχαγωγική χρήση τους, το ενδιαφέρον των εμπόρων λιανικής εκτοξεύτηκε στα ύψη. Το ενεργητικό του Amplify Alternative Harvest ETF ξεπέρασε τα 2,5 δισ. δολάρια. Πλέον με τη φρενίτιδα να έχει προ πολλού καταλαγιάσει, το ενεργητικό του ανέρχεται σε περίπου 270 εκατ. δολάρια.

Υπάρχουν διαφορές. Οι εταιρείες κάνναβης επωφελήθηκαν κυρίως από τη ψυχαγωγική χρήση, ενώ οι εταιρείες με ψυχεδελικά φάρμακα τα αναπτύσσουν κατεξοχήν για τον κλάδο της ψυχικής υγείας. Τα ψυχεδελικά, σε αντίθεση με την κάνναβη, είναι επίσης πιο πιθανό να παρασκευάζονται παρά να καλλιεργούνται, σύμφωνα με την Jane Edmondson, επικεφαλής θεματικής στρατηγικής στην TMX VettaFi. Για την Edmondson αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρεώνουν περισσότερα και να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Pfizer χρωστά το Viagra στους Ουαλούς ανθρακωρύχους – Όταν η παρενέργεια έγινε το φάρμακο

Το φάρμακο που είναι γνωστό σε όλες τις χώρες – Μια πατέντα του 1899 μπαίνει σε κάθε σπίτι

Ο «τρομοκράτης» που σκότωνε με παυσίπονα – Τo μεγαλύτερο μυστήριο της φαρμακοβιομηχανίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News