Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 15:15
ΑΓΟΡΕΣ

Κακάο: Εκτόξευση της τιμής του πάνω από τα 10.000 δολ. ανά τόνο

Κακάο: Εκτόξευση της τιμής του πάνω από τα 10.000 δολ. ανά τόνο

Οι τιμές των συμβολαίων του κακάο «σκαρφάλωσαν» πάνω από το άνευ προηγουμένου επίπεδο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, σε ένα εντυπωσιακό ράλι που έχει οδηγήσει τις τιμές σε διπλασιασμό φέτος με συνέπεια την αύξηση του κόστους της σοκολάτας.

Η αγορά πλήττεται από τις απογοητευτικές καλλιέργειες βασικών παραγωγών κακάο της Δυτικής Αφρικής που βάζουν την παγκόσμια αγορά σε τροχιά ελλείμματος προσφοράς για τρίτο διαδοχικό έτος. Ο κλάδος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μικροκαλλιεργητές που αντιμετώπισαν μια κακή χρονιά, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να επενδύσουν στα χωράφια τους.

Ωστόσο, οι πιέσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά οφείλονται στο ότι ορισμένοι traders έχουν πουλήσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να αντισταθμίσουν την απώλεια από το φυσικό εμπόρευμα. Αλλά καθώς περιμένουν να ωριμάσουν τα συμβόλαια, χρειάζονται μετρητά για να καλύψουν τα margin calls από τις απώλειες σε παράγωγα και σε μια ανερχόμενη αγορά μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν short θέσεις, συμβάλλοντας στην τροφοδοσία του ράλι.

Τα futures βρέθηκαν να ενισχύονται έως και 4,5%, στα 10.080 δολάρια ο τόνος στη Νέα Υόρκη σήμερα -ένα επίπεδο που θεωρούνταν αδιανόητο λίγους μήνες πριν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Διπλασιάστηκαν οι τιμές του κακάο – Ακριβότερα σοκολατένια αυγά το Πάσχα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News