Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 20:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικό το κλίμα – Στη Μαδρίτη οι μεγαλύτερες πιέσεις

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικό το κλίμα – Στη Μαδρίτη οι μεγαλύτερες πιέσεις

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η εξασθένηση του κλάδου τραπεζών άσκησε πιέσεις σε συνδυασμό με τις απώλειες των ενεργειακών κολοσσών Equinor και TotalEnergies στον απόηχο των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τους. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,3% με τις μετοχές στην Ισπανία να υπολείπονται έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, με τον IBEX στη Μαδρίτη να καταγράφει πτώση 1,2%. 

Η μετοχή της Equinor υποχώρησε 7,8% αφότου ο νορβηγικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις αποδόσεις προς τους μετόχους κατά 3 δισ.δολάρια φέτος. 

Η TotalEnergies σημείωσε επίσης πτώση 3,2%, καθώς ο γαλλικός όμιλος ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση όσον αφορά στα έσοδά του στο τέταρτο τρίμηνο. 

Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 0,9% με τη UBS να χάνει 2,7% της αξίας της, καθώς δύο τουλάχιστον χρηματιστηριακοί οίκοι υποβάθμισαν την τιμή στόχο για τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας. 

Αντίθετα, ο τεχνολογικός τομέας συνέχισε να κινείται ανοδικά με κέρδη 0,7%, για έκτη διαδοχική συνεδρίαση. Μεταξύ των κλάδων με τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν και αυτός του αυτοκινήτου με άνοδο 0,5%, χάρη στα κέρδη 1,1% της Stellantis που ενδοσυνεδριακά άγγιξε ιστορικό υψηλό. 

Επίσης, η TeamViewer ενισχύθηκε 5,4% καθώς ο γερμανικός όμιλος λογισμικού ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενομένου έσοδα στο τέταρτο τρίμηνο. Κέρδη 6,4% και για τη μετοχή της δανικής εταιρείας που κατασκευάζει τουρμπίνες για αιολική ενέργεια, που παρουσίασε λειτουργικά κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών. 

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,65% στις 16.921 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχώρησε κατά 0,36% στις 7.611 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE έχασε 0,68% στις 7.628 μονάδες. Στην Ιταλία οι απώλειες του MIB έφτασαν 0,45%. 

 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News