Business & Finance Πέμπτη 1/02/2024, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συγκρατημένες οι αποδόσεις του ευρώ μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Συγκρατημένες οι αποδόσεις του ευρώ μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Yποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αφότου τα νέα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό του κλάδου υπηρεσιών στην Ευρωζώνη και τις τοποθετήσεις της Fed για τον πληθωρισμό που περιόρισαν τα στοιχήματα των αγορών μειώσεις των επιτοκίων το Μάρτιο. 

Η παραγωγικότητα των εργαζομένων στις ΗΠΑ αυξήθηκε ταχύτερα του αναμενομένου στο τέταρτο τρίμηνο, διατηρώντας το κόστος εργασίας συγκρατημένο και βοηθώντας την Fed στη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε, όμως η πτώση του ήταν μικρότερη του αναμενομένου, γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα της ΕΚΤ ότι δεν χρειάζεται να βιαστεί για επιτοκιακές μειώσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 3,7 μονάδες βάσης, στο 2,13%, αφού αποκλιμάκωθηκε 11 μονάδες βάσης την Τετάρτη, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια μηνών. 

«Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους διαμορφωτές είναι ότι ο πληθωρισμός υπηρεσιών σταμάτησε να υποχωρεί, παρέμεινε στάσιμος στο 4% από το Νοέμβριο», σύμφωνα με τον Ζακ Άλεν-Ρι, οικονομολόγος της Capital Economics. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,7% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιανουαρίου. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,22% με το spread στις 112 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,69%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 54 εκατ. ευρώ.  

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News