Business & Finance Παρασκευή 26/01/2024, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιασε ξανά τις 1.360 μονάδες – Εβδομαδιαία κέρδη 1,55%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιασε ξανά τις 1.360 μονάδες – Εβδομαδιαία κέρδη 1,55%

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, καθώς απορροφήθηκαν οι πρωινές πιέσεις, με την αγορά να επανέρχεται στα επίπεδα των 1.360 μονάδων, σε επαφή με τα υψηλά 10 ετών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.360,89 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,59% με τον τζίρο πάνω από τα 80 εκατ. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,56 %, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 5,24%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,71%  στις 1.146,79 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 1,19%. Σήμερα, η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 0,8%, η Alpha στο +0,35%, η Eurobank στο +0,1%, ενώ η Εθνική υποχώρησε κατά 0,44%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,58%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,27%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Elvalhalcor (+5,50%), της Viohalco (+2,81%), των ΕΛΠΕ (-2,37%), της Τέρνα Ενεργειακή (+1,89%), της Σαράντης (+1,65%) και της Τιτάν (+1,52%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-1,37%), της Quest Συμμετοχών (-0,56%),, της Aegean (-0,34%) και της Motor Oil (-0,31%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 3.191.608 και 2.264.543 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 9,80 εκατ. ευρώ και τα ΕΛΠΕ με 5,54 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 63 μετοχές, 46 πτωτικά και 17 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, ισχυροποιούνται τα κέρδη στις ευρωαγορές σε υψηλά δύο ετών καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα σήματα που εξέπεμψε η ΕΚΤ, αλλά και τα νεότερα εταιρικά αποτελέσματα και τα νεότερα μακροοικονομικά στοιχεία.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς την Πέμπτη και διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο τρέχον υψηλό ρεκόρ τους για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για «αρκετά μεγάλη διάρκεια» ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Παρόλα αυτά, η αγορά εξακολουθεί να βλέπει την κεντρική τράπεζα να στρέφεται σε μειώσεις επιτοκίων τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, μόλις έρθουν τα στοιχεία για τις εαρινές μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Η ΕΚΤ ανέφερε την Πέμπτη ότι οι εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν και οι αυξήσεις των τιμών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts στην «Καθημερινή», μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ενδιαφέρον θα στραφεί στα επιχειρηματικά αποτελέσματα και στις… ζυγοσταθμίσεις των επενδυτών για την εκτίμηση της πορείας των επιτοκίων. Μια πρώτη καλή ιδέα των προθέσεων των κεντρικών τραπεζών πήραμεαπό την ΕΚΤ, όπως προσθέτει. «Θεωρούμε ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν εκπλήξεις από τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η πιθανότερη κίνηση των επιτοκίων είναι χαμηλότερα», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α. που ακόμη διατηρεί την ισχυρή του εικόνα λόγω αναβαθμίσεων, μείωσης του πολιτικού ρίσκου και υπεραπόδοσης σε ετήσια βάση, οι όποιες ανησυχίες λειτουργούν περισσότερο ως δικαιολογία για την αναβολή αγορών, και χωρίς να διακρίνεται παράλογη αισιοδοξία στα τρέχοντα δεκαετή υψηλά του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Οπως άλλωστε επισημαίνει και η Beta Securities, στο επιχειρηματικό πεδίο υπάρχει πλέον δυναμική ειδήσεων σημαντικού ειδικού βάρους που κινητοποιεί δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, αν και η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, το αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου δείχνει να πείθει τους επενδυτές ακολουθώντας μια πιο ανθεκτική διαδρομή στους κραδασμούς των ξένων αγορών, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στην εύκολη απορρόφηση της προσφοράς ομολόγων της Autohellas, της Eurobank αλλά και των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εγχειρήματα που έτρεξαν σε παράλληλο χρόνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Τεχνολογικές πιέσεις κόντρα στα καλά νέα για τον πληθωρισμό

BofA: Έως και το 2025 θα υπεραποδίδει η Ελλάδα – Οι 3 μοχλοί ανάπτυξης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News