Business & Finance Παρασκευή 5/01/2024, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτική συνεδρίαση, εν μέσω νευρικότητας και πολλών μάκρο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτική συνεδρίαση, εν μέσω νευρικότητας και πολλών μάκρο

Τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ εβδομάδων παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές μετοχές κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν πληθώρα νέων στοιχείων, καθιστώντας ιδιαίτερα επεισοδιακή την έναρξη του νέου έτους. 

 Οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία της  Eurostat για τον πληθωρισμό τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά στο τέλος του 2023 μετά την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των προηγούμενων μηνών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,3%, καλύπτοντας μέρος των απωλειών, που στη διάρκεια της ημέρας ξεπέρασαν τη μία ποσοστιαία μονάδα. Σε εβδομαδιαία βάση, υποχώρησε 0,5%. 

Ο κλάδος λιανεμπορίου και χημικών παρουσίασε τις μεγαλύτερες απώλειες. Ωστόσο, οι τράπεζες βοήθησαν στο να συγκρατηθούν οι απώλειες της ημέρας, καθώς παρουσίασαν κέρδη 0,4% και ακολουθούν τα μίντια με κέρδη 0,3%. 

Από τις μετοχές, τη μεγαλύτερη κίνηση έκαναν οι γαλλικοί όμιλοι οινοπνευματωδών Remy Cointreau και Pernod Ricard, με πτώση 12% και 3,6% αντίστοιχα, αφότου η Κίνα ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για αντι-ντάμπινγκ στο μπράντι που εισάγεται από την Ε.Ε..

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στο δείκτη CAC 40 του Παρισιού, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,4%. 

Στη Γερμανία ο DAX έχασε 0,14% στις 16.594 μονάδες και o FTSE στη Βρετανία έχασε 0,43% στις 7.689 μονάδες. Στην ευρωπεριφέρεια, ο ιταλικός MIB κέρδισε 0,12% και στην Ισπανία ο IBEX έχασε 0,18%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News