Business & Finance Κυριακή 24/12/2023, 13:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ξεχάστε τις 5 πρώτες – Αυτές οι μετοχές έκαναν φέτος τη μεγαλύτερη κίνηση στον S&P 500

Ξεχάστε τις 5 πρώτες – Αυτές οι μετοχές έκαναν φέτος τη μεγαλύτερη κίνηση στον S&P 500

Καθώς η απόσταση μεταξύ των πέντε κορυφαίων εταιρειών της Αμερικής και των υπόλοιπων διευρύνεται σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα, οι διακυμάνσεις μεταξύ των υπόλοιπων κορυφαίων 50 του S&P 500 βρίσκονται σε υψηλό 10 ετών.

Οι 50 πιο πολύτιμες εταιρείες του δείκτη αναφοράς, οι οποίες πλέον εκπροσωπούν περίπου το 56% του συνολικού του βάρους, κινήθηκαν πάνω ή κάτω κατά μέσο όρο εννέα θέσεις φέτος. Η αστάθεια αυτή λαμβάνει χώρα παρότι το μέσο χάσμα αποτίμησης μεταξύ κάθε εταιρείας στην πρώτη 50άδα έχει υπερδιπλασιαστεί στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2013.

Αυτό σημαίνει ότι καθώς η κορυφαία απόκλιση του S&P 500 επιδεινώνεται, αυξάνεται ο ανταγωνισμός για επενδυτικά κεφάλαια στον υπόλοιπο δείκτη.

Ο πολυσυζητημένος κίνδυνος συγκέντρωσης στην κορυφή – η αξία της Apple πλησιάζει την αντίστοιχη του χρηματιστηρίου της Γαλλίας – σημαίνει ότι οι επενδυτές εξαρτώνται όλο και περισσότερο από έναν συρρικνούμενο αριθμό εταιρειών για αποδόσεις. Οι 10 κορυφαίες εταιρείες σε αξία αξίζουν τώρα όσο οι κατώτερες 415. Το 2013, ο αριθμός αυτός ήταν 294.

Το κλαμπ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων «τρώει το γεύμα» όλων των υπολοίπων

Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες εκπροσωπούν τώρα το ένα-τέταρτο του δείκτη S&P 500

Source: Bloomberg

Η αστάθεια της κατάταξης μπορεί επίσης να αποδοθεί εν μέρει στον Covid-19, είπε ο Sohn, καθώς η πανδημία άλλαξε απότομα τα επιχειρηματικά μοντέλα και ως εκ τούτου τις αποτιμήσεις των εταιρειών.

Μεταξύ των εταιρειών που εντάχθηκαν στις 50 κορυφαίες φέτος είναι αρκετές που άδραξαν ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των Salesforce, Advanced Micro Devices, Intel Corp., Intuit, Boeing, Netflix και Qualcomm.

Πολυτιμότερος παίκτης: η Nvidia

Η Nvidia είναι η πρώτη εταιρεία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια που ξεκινά το έτος εκτός του κορυφαίου 10 του S&P 500 και καταλήγει στην πρώτη πεντάδα. Η αποτίμησή της αυξήθηκε κατά περίπου 829 δισ. δολάρια χάρη στη ζήτηση που τροφοδοτείται από AI για τους επεξεργαστές γραφικών της.

Η αποτίμηση της Meta Platforms επίσης ανέβηκε, ανακτώντας τις ζημίες της το 2022 και αυξήθηκαν κατά 582 δισ. δολάρια.

Οι επιδόσεις τους μπορεί να προμηνύουν χαμηλότερες αποδόσεις, χάρη στις προσφάτως αυξημένες προσδοκίες.

«Από τη στιγμή που μια εταιρεία βρίσκεται στις 10 μεγαλύτερες μετοχές των ΗΠΑ, αποδίδει με ή και ελαφρώς χαμηλότερες αποδόσεις της αγοράς σε επόμενες περιόδους», δήλωσε ο Wes Crill, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων της Dimensional Fund Advisors.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο στο δείκτη S&P 500

Οι Royal Caribbean και Carnival ανέκαμψαν από τα χαμηλά

Source: Bloomberg

Ο τομέας με τη μεγαλύτερη βελτίωση: Κρουαζιέρα

Η Royal Caribbean Cruises ανέκαμψε από την πανδημική κρίση της και ανέβηκε 165 θέσεις στην 252η πιο πολύτιμη εταιρεία στον S&P 500, ξεπερνώντας εταιρείες όπως η Warner Bros. 

Οι μετοχές ταξιδιών και ψυχαγωγίας, όπως η Expedia Group, η Live Nation Entertainment και η Hilton Worldwide Holdings, ανέβηκαν επίσης κατά 40 θέσεις καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν μαζικά σε ταξίδια και ψυχαγωγία.

Ένας χρόνος για να ξεχάσουμε: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Enphase Energy – αξίας άνω των 36 δισ. δολαρίων στην αρχή του έτους – έχασε σχεδόν το ήμισυ της αγοραίας αξίας της και έπεσε 141 θέσεις στην 352η, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων περιόρισαν τις δαπάνες για έργα έντασης κεφαλαίου ηλιακής ενέργειας. Η Peer SolarEdge Technologies αφαιρέθηκε από τον δείκτη εντελώς μετά από πτώση 67% φέτος.

Η Moderna, η Dollar General Corp., η Albermarle Corp., η AES Corp. και η FMC Corp. σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 95 θέσεων φέτος, χάνοντας συνολικά περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.

Η κατάταξη των ήμισυ των εισηγμένων στον S&P 500 άλλαξαν λιγότερο από 20 θέσεις

Περισσότερες εταιρείες υποχώρησαν στην κατάταξη παρά βελτιώθηικαν, ενώ 10 δεν άλλαξαν καθόλου

Source: Bloomberg

Νικητής της χρονιάς

Από τότε που εντάχθηκε στον δείκτη το Μάρτιο, η Fair Isaac Corp. έχει δει την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται πάνω από 60%. Διατηρώντας την 272η θέση του δείκτη, θα είχε αυξήσει τη θέση της κατά σχεδόν 117 θέσεις εάν συμπεριλαμβανόταν από την 1η Ιανουαρίου. Η Blackstone είναι τώρα ακριβώς μέσα στην πρώτη 50άδα – μακράν η υψηλότερη μεταξύ των νέων εισαγωγών φέτος.

Εις μνήμην

Δεκαπέντε μετοχές αντικαταστάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των SVB Financial Group, Signature Bank και First Republic Bank, οι οποίες διαγράφηκαν μετά την κατάρρευση κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του Μαρτίου. Οι 11 υποβιβασμένες εταιρείες που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται έχουν χάσει συνολικά 33 δισ. δολάρια σε αποτίμηση, με τις SolarEdge Technologies, Advanced Auto Parts και DISH Network Corp. να αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα αυτής.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News