Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 18:06
REUTERS

Αναβάθμιση Fitch: Επιπλέον ζήτηση 6-10 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα

Αναβάθμιση Fitch: Επιπλέον ζήτηση 6-10 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα

Τον δρόμο προς τους ομολογιακούς δείκτες iBoxx Euro Sovereign και Bloomberg Barclays Euro Sovereign και προς τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης ανοίγει για το 2024 η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch. Αυτό σχολίασε αναλυτής της Commerzbank, αναφερόμενος στην έκθεση της περασμένης Παρασκευής, καθώς και στην αναβάθμιση του Οκτωβρίου από την S&P. 

«Σύμφωνα με όσα έχω πληροφορηθεί από διάφορους παράγοντες της αγοράς, φαίνεται πως οι παθητικοί επενδυτές…θα δημιουργήσουν επιπλέον ζήτηση περίπου 6 – 10 δισ. ευρώ» μετά την νέα αναβάθμιση, σχολίασε σχετικά ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, σύμφωνα με το Reuters.

Με τις προβλέψεις αυτές συμφώνησε και τραπεζικό στέλεχος, λέγοντας ότι η αναβάθμιση «φέρνει μερικούς επενδυτές, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν».

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση των ελληνικών ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με το spread του ελληνικού δεκαετούς να συρρικνώνεται έναντι του ιταλικού και του γερμανικού, παρότι η αναβάθμιση από τη Fitch είχε προεξοφληθεί από μεγάλη μερίδα της αγοράς.

Ωστόσο, ο κ. Τσάκωνας, ο αναλυτής της Commerzbank και το τραπεζικό στέλεχος με το οποίο επικοινώνησε το Reuters συμφωνούν πως το μεγαλύτερο όφελος της αναβάθμισης θα είναι η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

«Είναι σίγουρα θετικό. Η Ελλάδα το συζητούσε επί πολύ καιρό και το διαφήμισε για πολύ καιρό, επομένος είμαι σίγουρος/η ότι θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στα spreads. Ωστόσο, σαφώς εδραιώνει τη χώρα μια ομάδα άλλης αναφοράς. Είναι θετικό; Ναι. Θα είναι επιπλέον 10 μονάδες ή 20 μονάδες βάσης συρρίκνωσης; Δεν νομίζω», σχολίασε το τραπεζικό στέλεχος.

Από την πλευρά του ο κ. Τσάκωνας πιστεύει ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση νωρίτερα, αλλά και ότι υπάρχει περιθώριο συρρίκνωσης έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων λόγω της διάρθρωσης του ελληνικού χρέους, της βιωσιμότητάς του, των περιορισμένων αναγκών χρηματοδότησης και του πλεονάσματος στα ταμειακά διαθέσιμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch – Η Ελλάδα μπαίνει στον επενδυτικό χάρτη

Fitch: Αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα στο BBB-

Κ. Χατζηδάκης για την αναβάθμιση από την Fitch: Πρόκειται για μεγάλη εθνική επιτυχία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News