Business & Finance Τρίτη 24/10/2023, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικό γύρισμα στο τέλος της συνεδρίασης

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικό γύρισμα στο τέλος της συνεδρίασης

Σε άνοδο γύρισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο τέλος της συνεδρίασης μετά την αρχική πτώση, καθώς τα ισχυρά εταιρικά κέρδη ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιχειρήσεων επισκίασαν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Την χαμηλότερη επίδοση παρουσίασαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%, καθοδηγούμενος από τα κέρδη των εταιρειών εξόρυξης μετάλλων. 

Οι τράπεζες λειτούργησαν ως τροχοπέδη με πτώση 1%, καθώς η μετοχή της Barclays υποχώρησε 6,5% αφότου η βρετανική τράπεζα προειδοποίησε ότι ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση καταθέσεων υπονομεύει τα περιθώρια κέρδους τους. Ειδικά, οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών δέχθηκαν πιέσεις από την αβεβαιότητα για την κερδοφορία τους μετά τα αυξανόμενα αιτήματα για φορολόγηση των υπερκερδών τους. 

Το περιβάλλον αυτό επηρέασε αρνητικά το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη IBEX της Μαδρίτης, ο οποίος έκλεισε με πτώση 0,2%, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση μεταξύ των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5% στις 14.879,94 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,6% στις 6.893,65 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,2% στις 7.389,70 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε μικρά κέρδη 0,05%

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα τελευταία στοιχεία της S&P Global έδειξαν ότι ο δείκτης για μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών τον Οκτώβριο, με την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία να συρρικνώνεται για τέταρτο διαδοχικό μήνα, πυροδοτώντας ανησυχίες για ύφεση. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Hermes ενισχύθηκε 2,8%, καθώς οι πωλήσεις ήταν καλύτερες των προσδοκιών, παρά την επιβράδυνση του κλάδου πολυτελών ειδών. Με άνοδο 7,6% και η μετοχή της Puma, καθώς ο γερμανικός όμιλος αθλητικών παραμένει σταθερός στις προβλέψεις του για ολόκληρη την φετινή οικονομική χρήση, παρά την πτώση των κερδών τρίτου τριμήνου. 

 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News