Business & Finance Τρίτη 17/10/2023, 11:22
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Τραπεζική άνοδος με ερωτηματικό τον τζίρο

ΧΑ: Τραπεζική άνοδος με ερωτηματικό τον τζίρο

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να κινείται προς τα επίπεδα των 1.190 μονάδων, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Οι επενδυτές αισιοδοξούν ενόψει της αξιολόγησης της S&P την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς όσο  η JP Morgan όσο και η DZ Bank προβλέπουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Ερωτηματικό πάντως για τη νέα ανοδική πορεία αποτελεί ο τζίρος, ο οποίος χθες κυμάνθηκε σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα κάτω από τα 70 εκατ.

O Γενικός Δείκτης στις 11:15 διαμορφώνεται στις 1.187,7 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,15% με την αξία των συναλλαγών στα 6,37 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean με άνω του 4%, της Μυτιληναίος και της ΕΛΠΕ με άνω του 2%.

Έντονα ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές με τον δείκτη στο +1,6% και την Alpha Bank  στο +2,8%, τη Eurobank στο +2,4%, την Πειραιώς στο +1,8% και την ΕΤΕ στο +1,5%.

Είχε προηγηθεί χθες η νέα θετική έκθεση της Alpha Finance για τον τραπεζικό κλάδο, όπου σημείωσε πως οι ελληνικές τράπεζες οδεύουν προς μια χρονιά ορόσημο όσον αφορά την κερδοφορία τους, χάρη στον συνδυασμό υποστηρικτικών παραγόντων, όπως τα αυξημένα επιτόκια, η ευνοϊκή δομή της αγοράς και το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. Η χρηματιστηριακή ανέφερε ενδεικτικά ότι η κερδοφορία του β΄ τριμήνου υποδηλώνει ετήσιο δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) 14,5% κυρίως λόγω της εκτόξευσης των καθαρών εσόδων από τόκους σε περίπου 2 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 60% σε ετήσια βάση.

Η χρηματιστηριακή υποστηρίζει ότι η κερδοφορία είναι πιθανό να βελτιωθεί περαιτέρω και να παραμείνει αυξημένη για πολλά τρίμηνα στο μέλλον. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της προσέγγισης της ΕΚΤ «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» όσον αφορά τα επιτόκια, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή δομή της εγχώριας αγοράς. Η άνετη θέση ρευστότητας, η δομή της καταθετικής βάσης και η έλλειψη έντονου ανταγωνισμού θα διατηρήσουν το κόστος χρηματοδότησης σε χαμηλά επίπεδα και τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια αυξημένα μέχρι και το 2024, παρά τη χαμηλότερη πιστωτική ανάπτυξη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Οριακά κέρδη με αποτελέσματα και Γάζα στο επίκεντρο

Alpha Finance: Νέες τιμές στόχοι για τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News