Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 08:50
ΑΓΟΡΕΣ

Νέοι κανόνες για κεφαλαιοποίηση και διασπορά στο ΧΑ

Νέοι κανόνες για κεφαλαιοποίηση και διασπορά στο ΧΑ

Νέοι κανόνες σχετικά με την κεφαλαιοποίηση και τη διασπορά των εισηγμένων εταιρειών θεσπίζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, Γιάννος Κοντόπουλος.

Συγκεκριμένα, θα ισχύσει κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης 40 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες που θα μπαίνουν στο ΧΑ, ενώ σε ό,τι αφορά την διασπορά των εισηγμένων, τίθεται ελάχιστο όριο στο 25% για τις εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ. Για όσες εταιρείες έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ, η διασπορά δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 15%.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κοντόπουλος, στις υφιστάμενες εισηγμένες θα δοθεί μία μεταβατική περίοδος ενός έτους.

Παράλληλα, το ΧΑ προχωρά σε μια νέα συνεργασία με την JP Morgan, για τη διοργάνωση επενδυτικού roadshow στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου 2024. Επενδυτικό roadshow με τη συμμετοχή 16 εισηγμένων θα γίνει και στη Φρανκφούρτη στις 31 Οκτωβρίου, ενώ θα ακολουθήσει άλλο στις 27-28 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο,  σε συνεργασία με τη Morgan Stanley και με περισσότερες από 30 ελληνικές εισηγμένες.

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της αναβάθμισης του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές, σημειώνοντας ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας βοηθά. Όπως είπε, για τον οίκο FTSE ήδη έχουν εκπληρωθεί τα ποιοτικά κριτήρια για τη αναβάθμιση, και μένουν κάποια ποσοτικά κριτήρια. Έτσι, το ΧΑ εκτιμάται ότι θα μπει σε «λίστα παρακολούθησης» για αναβάθμιση μέσα στο 2024, με τη διαδικασία αυτή να απαιτεί συνήθως πάνω από 12 μήνες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News