Business & Finance Παρασκευή 29/09/2023, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο χειρότερο τρίμηνο σε διάρκεια έτους

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο χειρότερο τρίμηνο σε διάρκεια έτους

ευρωπαϊκές μετοχές αυξήθηκαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που έδειξαν τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε διάρκεια δύο ετών, καθώς ενισχύουν τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα κάνει μία παύση των επιτοκιακών αυξήσεων. Ωστόσο, παρά την άνοδο στην τελευταία συνεδρίαση του τρίτου τριμήνου, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε το χειρότερο τρίμηνο σε διάρκεια έτους. 

Ο STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4% στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά υποχώρησε 2,5% στο τρίμηνο. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών το Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της τους επόμενους μήνες, εάν συνεχιστεί η τάση αποκλιμάκωσης. 

«Εάν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχιστεί και η στασιμότητα παραμείνει, οι συζητήσεις για τις επιτοκιακές μειώσεις θα επιστρέψουν πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμένει η αγορά», είπε ο Davide Oneglia της TS Lombard. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 15 μονάδες βάσης στο 2,81%. Αυτό βοήθησε τον κλάδο του real estate, που είναι και πιο ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις, να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 10 εβδομάδων, καταγράφοντας άνοδο 2,7%. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν 1,1%. 

Ωστόσο, στο τρίμηνο οι μετοχές τεχνολογίας υποαπέδωσαν υποχωρώντας περισσότερο από 10%, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη εν μέσω ανησυχιών ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου γνώρισαν το χειρότερο πλήγμα στη διάρκεια της συνεδρίασης, υποχωρώντας 1,3% αφότου οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν, με τις ανησυχίες για τα μακροοικονομικά να διακόπτουν το πρόσφατο ράλι. 

Οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία σημείωσαν απρόσμενη πτώση τον Αύγουστο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός επιβάρυνε την κατανάλωση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισμός στη Γαλλία παρουσίασε απρόσμενη επιβράδυνση το Σεπτέμβριο. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Commerzbank γνώρισε τα μεγαλύτερα κέρδη στο δείκτη STOXX 600 σημειώνοντας άνοδο 11,1% αφότου η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι επανεξέτασε την πολιτική των μερισμάτων προς τους επενδυτές, στοχεύοντας σε μία απόδοση τουλάχιστον στο 70% των κερδών για το 2024. 

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο που επιβαρύνεται ιδιαίτερα από τον κλάδο εμπορευμάτων ενισχύθηκε 0,1% στη συνεδρίαση και 1% στο τρίμηνο, ξεπερνώντας τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες. 

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News