Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 11:16
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στην ανάκαμψη με το βλέμμα στη Moody’s

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στην ανάκαμψη με το βλέμμα στη Moody’s

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, με την αγορά να «βλέπει» προς τα επίπεδα των 1.250 μονάδων, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες εκτιμούν ότι η χθεσινή ηταν πιθανότατα η τελευταία επιτοκιακή αύξηση της ΕΚΤ.

Τα βλέμματα της αγοράς σήμερα θα είναι στραμμένα στην «ετυμηγορία» της Moody’s για την αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία θα δημοσιευθεί αργά το βράδυ. Σημειωτέον ότι η Societe Generale περιμένει αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Moody’s κατά μία βαθμίδα, στο Ba2, με διατήρηση των θετικών προοπτικών.

Αν και η Ελλάδα έχει ήδη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από την DBRS, η Moody’s είναι ο ένας από τους υπόλοιπους τρεις οίκους που κοιτούν περισσότερο οι αγορές, καθώς παίζουν ρόλο στην ένταξη της χώρας στους βασικούς δείκτες ομολόγων.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.247,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,1% με την αξία των συναλλαγών στα 7,16 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν της ΔΕΗ (+2,22%), της Alpha Bank (+2,07%), της Πειραιώς (+2,000%), της Lamda (+1,85%) και της Εθνικής (+1,58%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (-1,15%), της Autohellas (-0,45%) και της Aegean (-0,34%). Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες καιτη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+1,77%), του Εμπορίου (+1,65%) και των Τραπεζών (+1,48%).

Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν νέα κέρδη σήμερα μετά τις υπόνοιες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι μπορεί η χθεσινή να ήταν η τελευταία επιτοκιακή αύξηση, αλλά και με ώθηση από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, για 10η συνεχή φορά, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Οι νέες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος ελαφρώς προς τα πάνω, στο 5,6% και στο 3,2%, αν και αναθεώρησαν πτωτικά την πρόβλεψη για το 2025, από 2,2% σε 2,1%. Το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Αλλά ίσως η μεγαλύτερη εξέλιξη ήταν ο υπαινιγμός ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων αυτή τη στιγμή και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά για αρκετό διάστημα.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News