Business & Finance Τρίτη 15/08/2023, 22:04
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη 142,65 δισ. δολ. στο α’ εξάμηνο για το Norway wealth fund

Κέρδη 142,65 δισ. δολ. στο α’ εξάμηνο για το Norway wealth fund

Το Norway wealth fund, ο μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής στο χρηματιστήριο στον κόσμο, κατέγραψε κέρδη 1.501 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορώνων (142,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των ισχυρών αγορών μετοχών και της αδύναμης κορώνας, ανακοίνωσε το ταμείο την Τρίτη.

«Οι μετοχικές επενδύσεις του ταμείου είχαν ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο μετά από ένα αδύναμο 2022. Οι επενδύσεις σε μετοχές απέδωσαν 13,7% για το συγκεκριμένο διάστημα», ανέφερε το ταμείο.

Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν την ισχυρότερη απόδοση, 38,6%, μετά από ένα φτωχό έτος το 2022, πρόσθεσε.

«Ο τομέας επωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση για νέες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου και λογισμικού και τους προμηθευτές ημιαγωγών», σημείωσε το ταμείο.

Η συνολική απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου, ωστόσο, ήταν 0,23 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη από την απόδοση του δείκτη αναφοράς.

Το ταμείο των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο επενδύει τα έσοδα του νορβηγικού κράτους από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατέχει κατά μέσο όρο 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών παγκοσμίως. Επενδύει επίσης σε ομόλογα, μη εισηγμένα ακίνητα και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News