Business & Finance Τρίτη 13/06/2023, 14:21
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ελεγχόμενη διόρθωση με τις τράπεζες στο κόκκινο

Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις με βαρίδια τις τραπεζικές μετοχές

ΧΑ: Ελεγχόμενη διόρθωση με τις τράπεζες στο κόκκινο

Η ώρα της διόρθωσης φαίνεται πως ήρθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 4,49%, ενώ και το κλίμα στις ευρωαγορές έχει επιδεινωθεί με τα κυριότερα χρηματιστήρια να καταγράφουν μικρές μεταβολές.

Μπορεί χθες οι τράπεζες να κράτησαν το θετικό πρόσημα παρά τις εντολές για πωλήσεις σε επιλεγμένους τίτλους, ωστόσο σήμερα οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν σχεδόν 1%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η Eurobank με άνω του 1%, ενώ ακολουθούν Alpha Bank με περίπου 1%, Πειραιώς κάτω του 1% και ΕΤΕ με πτώση 0,5%.

Ο Γενικός Δείκτης νωρίτερα κατέγραφε πτώση 0,43% στις 1.258 μονάδες με την αξία των συναλλαγών περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+2,40%), της Ελλάκτωρ (1,75%) και της Jumbo (+1,16%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (-1,42%), της ΔΕΗ (-1,17%), της Σαράντης (-1,06%) και της Coca Cola HBC (-1,02%).

Εξάλλου, μια ακόμα θετική έκθεση ήρθε σήμερα από τη Morgan Stanley, η οποία διατηρεί τη σύσταση overweight για την ελληνική αγορά, καθώς αναφέρει ότι έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος και παρατηρεί ότι υπάρχουν υψηλά περιθώρια για τη συνέχεια της υπεραπόδοσής της. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ο δείκτης MSCI Greece παραμένει φτηνός με τις αποτιμήσεις του σε χαμηλά επίπεδα, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους. 

Οι πρόσθετοι παράγοντες που υποστηρίζουν περαιτέρω την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών, προσθέτει η Morgan Stanley, είναι τα ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη, η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση του κόστους κεφαλαίου και του ασφαλίστρου κινδύνου των ελληνικών μετοχών σε σχέση με την Ευρώπη και τις ανεπτυγμένες αγορές.

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed την Τετάρτη και της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 είναι αμετάβλητος στις 460 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύεται μόλις 0,18% στις 16.126,1 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 σημειώνει οριακές απώλειες 0,03% στις 7.248,2 μονάδες και ο βρετανικός FTSE χάνει 0,12%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,1% και στην Ισπανία ο IBEX σημειώνει απώλειες 0,7%.

Οι επενδύτες ευελπιστούν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται αργότερα σήμερα από τις ΗΠΑ πιθανόν θα δείξουν επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο, ενισχύοντας περαιτέρω τις εκτιμήσεις ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αύριο. Παράλληλα, την Πέμπτη θα αποφασίσει η ΕΚΤ το επόμενο βήμα νομισματικής πολιτικής με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News