Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο υψηλό στη διάρκεια του τρέχοντος έτους άγγιξε ο S&P 500

Wall Street: Νέο υψηλό στη διάρκεια του τρέχοντος έτους άγγιξε ο S&P 500

Οι μετοχές στη Wall Street έκλεισαν με άνοδο καθώς η αγορά προσπάθησε να σταθεροποιήσει τα πρόσφατα κέρδη της με τους συναλλασσομένους να περιμένουν τα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, όπως επίσης και τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 168,59 μονάδες ή 0,5% κλείνοντας στις 33.833,61 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,62% στις 4.293,93 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του 2023. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,02% κλείνοντας στις 13.238,52 μονάδες. 

Η Amazon καθοδήγησε σε άνοδο τον τεχνολογικό κλάδο με τη μετοχή του τεχνολογικού γίγαντα να ενισχύεται περισσότερο από 2%. 

Ο S&P 500 βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το «ψυχολογικό φράγμα» των 4.300 μονάδων. Ο δείκτης άγγιξε το υψηλότερο του επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου αυτή την εβδομάδα, παρουσιάζοντας αυτό το μήνα ράλι 2,7%. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα παρουσιάζει άνοδο 11,8%. 

Σημάδια ισχύος έχουν επιδείξει και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο Russell 2000 καταγράφει κέρδη 7,5% τον Ιούνιο και περίπου 7% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι η οικονομία είναι περισσότερο ανθεκτική πέραν του τεχνολογικού κλάδου. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε 0,4% στη σημερινή συνεδρίαση. 

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που σημαίνει πιθανή εξασθένηση της αγοράς εργασίας. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν ταυτόχρονα και τις προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως και ολοκλήρωση του σημερινού κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Άλλωστε, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας του Καναδά να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων μετά την παύση στην αρχή της εβδομάδας θα μπορούσε να ωθήσει και τη Fed προς την ίδια κατεύθυνση. 

Οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 72,5% ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίαση. 

Παρότι όμως η «καλύτερη συμπεριφορά» της αγοράς ενδεχομένως να προσφέρει στους επενδυτές κάποια αισιοδοξία, η ύφεση δεν έχει ακόμη αποκλειστεί, σύμφωνα με τον Μπρεντ Σάτ, επικεφαλής επενδύσεων της Northwestern Mutual Wealth Management. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News