Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμηλοί τόνοι εν όψει της ανακοίνωσης της Fed

Ευρωπαϊκές μετοχές: Χαμηλοί τόνοι εν όψει της ανακοίνωσης της Fed

Υποτονικό ήταν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιτστήρια εν αναμονή της επιτοκιακής αύξησης της Fed σήμερα το βράδυ αλλά και της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη και φυσικά της συνέντευξης Τύπου που θα δώσει σε λίγη ώρα ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έχασε τα αρχικά κέρδη του παραμένοντας στάσιμος στο τέλος της συνεδρίασης. Ο δείκτης παρουσίασε τον Ιανουάριο τα μεγαλύτερα κέρδη για πρώτο μήνα έτους από το 2015, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες και η επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας βελτίωσαν τις προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο δομικός εξακολουθεί να ενισχύεται προσυπογράφουν τις προσδοκίες για επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ. 

Στήριγμα προσέφερε σήμερα ο βιομηχανικός κλάδος με το δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να ενισχύεται 0,4% χάρη στην άνοδο των μετοχών των Deutsche Post και Airbus. Μεικτή εικόνα παρουσίασαν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια. 

Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά 0,07% και ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες 0,14%. Λίγο καλύτερο ήταν το κλίμα στην ευρωπεριφέρεια, στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 26.703 μονάδες με άνοδο 0,3%, ενώ ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,7% κλείνοντας στις 9.098 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε 0,8%. Από τις μεμονωμένες μετοχές, η BBVA κατέγραψε κέρδη περίπου 5% από τη στιγμή που η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου ενισχύθηκαν 17,6% σε ετήσια βάση. 

Μέχρι στιγμή, οι εκτιμήσεις της Refinitiv κάνουν λόγο για αύξηση των κερδών των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 μόλις κατά 7,3%, πολύ χαμηλότερα από το 14,5% που είχε εκτιμηθεί στις αρχές Ιανουαρίου. 
  
  
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News