Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 15:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιονοδρομικά χωρίς χιόνι: Οι θερμοκρασίες απειλούν τις Άλπεις

Χιονοδρομικά χωρίς χιόνι: Οι θερμοκρασίες απειλούν τις Άλπεις

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται κατά μήκος της Ευρώπης, υποχρεώνοντας πολλά χιονοδρομικά κέντρα χαμηλού υψομέτρου να κλείσουν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της σεζόν. Η έλλειψη χιονιού όχι μόνο έχει προκαλέσει αναταράξεις στην τοπική τουριστική κίνηση, αλλά και κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς να αλλάξουν κατεύθυνση για τη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Στην Ελβετία, το χιονοδρομικό Splügen-Tambo, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο κάτω των 1.500 μέτρων, ήταν από τα πρώτα χιονοδρομικά που έκλεισαν τη Δευτέρα. «Δυστυχώς λόγω της έλλειψης χιονιού, της έντονης βροχόπτωσης και των υψηλών θερμοκρασιών, οφείλουμε να κλείσουμε το χιονοδρομικό μέχρι νεωτέρας. Δεν είναι πια εφικτό να προετοιμάσουμε τις πίστες, διότι έχουμε πολύ νερό και το χιόνι δεν παγώνει το βράδυ», ανακοίνωσε.

Αντίστοιχα, το χωριό Morzine στη Γαλλία δεν έχει καθόλου χιόνι αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να στρέφονται στο γειτονικό Avoriaz, το οποίο βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Συνεπώς, οι πίστες του συγκεντρώνουν πλέον περισσότερο κόσμο.

Στη γαλλική πλευρά των Πυρηναίων, τα 10 από τα 30 χιονοδρομικά υποχρεώθηκαν να κλείσουν ορισμένες πίστες τους από την πρωτοχρονιά και μόλις το ένα τέταρτο αυτών είναι πλέον ανοιχτές. Στο Schlucht στα Βόσγια Όρη, τα λιφτ εξακολουθούν να λειτουργούν εξυπηρετώντας όμως τους πεζοπόρους αντί τους σκιέρ, ενώ στην περιοχή του Οτ-Σαβουά έχει πέσει περισσότερη βροχή παρά χιόνι, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι πίστες του Praz de Lyz Sommand.

Σημειώνεται πως μετά τα Χριστούγεννα, η Γαλλία καταγράφει τις υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1997, τουλάχιστον 7 με 8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα σε σχέση με το σύνηθες στα βουνά. 

Αλλαγή στρατηγικής

Όσοι περίμεναν τελευταία στιγμή να κλείσουν τις διακοπές τους (συνήθως πεπειραμένοι σκιέρ που παρακολουθούν τις προβλέψεις του καιρού) στρέφονται προς τα χιονοδρομικά σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Σύμφωνα μάλιστα με τον tour operator Skiworld, τριπλασιάστηκαν οι κρατήσεις σε μεγάλο υψόμετρο ή σε παγετώνες.

Αρκετά χιονοδρομικά χρησιμοποιούν τεχνητό χιόνι, το οποίο όμως είναι και κοστοβόρα εναλλακτική, αλλά και αρκετά ενεργοβόρα. Εξ άλλου, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί: Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Grenoble, σχεδόν τα μισά από τα 169 χιονοδρομικά της Γαλλίας έχουν κλείσει από το 1951 μόνο λόγω έλλειψης χιονιού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, πολλά χιονοδρομικά των Άλπεων ενδέχεται να χάσουν έως και το 70% της κάλυψης χιονιού μέχρι το 2100.

Κάποια από τα χειμερινά θέρετρα υιοθετούν στρατηγικές βιωσιμότητας. Ενδεικτικά, το Serre Chevalier στη Γαλλία προσανατολίζεται στην πλήρη ηλεκτροδότηση από φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, άλλα μέρη προσπαθούν να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, μειώνοντας την ταχύτητας των λιφτ όταν υπάρχουν μικρότερες ουρές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Forbes, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Στην Ελλάδα ο φθηνότερος προορισμός για σκι: Το top 10 της Ευρώπης

Χειμερινά εξοχικά: Αργεί η ανάκαμψη – Μόνη εξαίρεση η Αράχωβα

Σκι: Τα θέρετρα της Ευρώπης αυξάνουν τις τιμές τους κατά 10%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News