Business & Finance Πέμπτη 17/11/2022, 20:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό Αέριο: Τα πρώτα κρύα στην Ευρώπη δοκιμάζουν την αγορά

Φυσικό Αέριο: Τα πρώτα κρύα στην Ευρώπη δοκιμάζουν την αγορά

Μέχρι τώρα τα νέα ήταν καλά με τις υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες….όμως ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου ετοιμάζεται να «δείξει το πραγματικό του πρόσωπο», δοκιμάζοντας τις ενεργειακές αντοχές της Ευρώπης.

Ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ηπιότερες θερμοκρασίες στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, στο τέλος της εβδομάδας θα υποχωρήσουν χαμηλότερα από τις νόρμες της εποχής, αυξάνοντας τη ζήτηση των νοικοκυριών για θέρμανση. 

Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ περιόρισαν την πτώση τους στο 1,2% από το άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης, διαμορφούμενα κοντά στα 112,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην προοπτική ότι οι θερμοκρασίες στο Βερολίνο θα υποχωρήσουν υπό τους μείον 2,5 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, σύμφωνα με την υπηρεσία Maxar. 

Ωστόσο, αυτό το κύμα ψύχους θα είναι σύντομο, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ηπιότερες θερμοκρασίες στις Σκανδιναβικές χώρες και πάνω του μέσου όρου για την εποχή στη Νοτιοδυτική Ευρώπη. 

Οι traders παρακολουθούν στενά τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης είναι γεμάτοι αυτή τη στιγμή περισσότερο από 90%, παρέχοντας μία δικλείδα προστασίας για τους χειμερινούς μήνες. Ειδικά στη Γερμανία, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι γεμάτοι στο 100%, δεδομένου ότι η Γερμανία προτάσσει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, ένα σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης εντός της Ε.Ε. καθότι το «στρατόπεδο» στο οποίο ηγείται Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο και Πολωνία δίδει προτεραιότητα στη μείωση του κόστους. 

Οι ήπιες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη μεγάλη ροή του LNG στην Ευρώπη έχουν συγκρατήσει τις ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες γι΄αυτό άλλωστε έχουμε δει και τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν. Ωστόσο, τα αποθέματα θα μπορούσαν να μειωθούν πολύ γρήγορα εάν ένα ξαφνικό κύμα ψύχους εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για θέρμανση. 

EU gas storage sites are almost full ahead of the winter
 
 

Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει αυτόν τον χειμώνα με μειωμένες ροές από την Ρωσία, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ήπιες. Η μεταβλητότητα ωστόσο είναι πάντα εδώ με τις τιμές φυσικού αερίου να παραμένουν περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερες του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών. Οι αρχές δε εξακολουθούν να προτρέπουν τους πληθυσμούς σε εξοικονόμηση ενέργειας. 

«Σαφώς βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό», σημειώνει η Catherine MacGregor, διευθύνουσα σύμβουλος της Engie SA, σε δηλώσεις της στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη. 

Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο θέμα του πλαφόν. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές στη Βρετανία θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου να εκτινάσσονται σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Τζέρεμι Χάντ, που παρουσίασε σήμερα έναν ιδιαίτερα αυστηρό προϋπολογισμό. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Γιατί κατέρρευσε η ζήτηση φυσικού αερίου – Τι σημαίνει

Ευρώπη: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι λογαριασμοί ενέργειας παρά τα μέτρα στήριξης

Ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου: Γιατί βρίσκονται σε καθοδική πορεία;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News