Business & Finance Τετάρτη 4/01/2023, 12:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουραγός της G7 η Βρετανία – Αντίστοιχη ύφεση με τη Ρωσία βλέπουν οικονομολόγοι

Ουραγός της G7 η Βρετανία – Αντίστοιχη ύφεση με τη Ρωσία βλέπουν οικονομολόγοι

Σχεδόν όσο και η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί η βρετανική, καθώς η κρίση στο κόστος διαβίωσης επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Αυτό προβλέπουν οικονομολόγοι, με την έκθεση της Goldman Sachs για το 2023 να διαβλέπει για τη Βρετανία πολύ χειρότερη επίδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της G7. Ειδικότερα, αναμένει συρρίκνωση 1,2% στο πραγματικό ΑΕΠ της Βρετανίας φέτος και ανάπτυξη 0,9% το 2024.

Με βάση την εκτίμηση αυτή, η βρετανική οικονομία προηγείται μόνον οριακά της ρωσικής, για την οποία αναμένεται συρρίκνωση 1,3% το 2023 λόγω της επίπτωσης των κυρώσεων από τη Δύση και ανάπτυξη 1,8% το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη της Goldman Sachs είναι σημαντικά πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τη μέση εκτίμηση για συρρίκνωση 0,5% το 2023 και ανάπτυξη 1,1,% το 2024. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει επίσης ότι η Βρετανία θα «μείνει πολύ πίσω» σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες τα επόμενα χρόνια. 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και της KPMG, η οποία αναμένει συρρίκνωση 1,3% το 2023 στη Βρετανία, εν μέσω μίας «σχετικά ήπιας, αλλά παρατεταμένης ύφεσης». Στη συνέχεια προβλέπει μερική ανάκαμψη 0,2% το 2024. Τις επιδόσεις αυτές αποδίδει ιδίως στην πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, που ροκανίζουν την αγοραστική δύναμη των Βρετανών.

Σημειώνεται πως η KPMG διαβλέπει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στο 4% το πρώτο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα τα διατηρήσει αμετάβλητα, ενόσω ο πληθωρισμός θα υποχωρεί σταδιακά.

Ήδη σε ύφεση

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, η Ευρωζώνη και η Βρετανία βρίσκονται ήδη σε ύφεση, καθώς αμφότερες δέχθηκαν πίεση από μία «πολύ μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος», η οποία θα οδηγήσει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη.

«Με τη σειρά του, ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να επιβαρύνει το πραγματικό εισόδημα, την κατανάλωση και την βιομηχανική παραγωγή. Προβλέπουμε περαιτέρω μειώσεις 1,5% στο πραγματικό εισόδημα στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2023 και 3% στη Βρετανία μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, προτού ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο», αναφέρεται στην έκθεση της Goldman Sachs

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ένας στους τρεις Βρετανούς δυσκολεύεται να βρει 20 επιπλέον λίρες

The Economist: Το κόστος του Brexit σε ΑΕΠ, επενδύσεις και εμπόριο για τη Βρετανία

Βρετανία: Αρνητικός απολογισμός στο τέλος της χρονιάς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News