Business & Finance Παρασκευή 1/01/2021, 18:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 35 δισ. δολάρια ο «λογαριασμός» του κορωνοϊού για τις αεροπορικές στις ΗΠΑ

Στα 35 δισ. δολάρια ο «λογαριασμός» του κορωνοϊού για τις αεροπορικές στις ΗΠΑ

Ο αεροπορικός κλάδος είναι από αυτούς όπου οι πληγές από την πανδημία του κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερα επώδυνες, απόρροια της σχεδόν ολικής καθήλωσης των αεροπλάνων στο έδαφος, εν μέσω σχεδόν μηδενισμού της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της FactSet, οι ζημιές για τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες τη χρονιά η οποία μόλις μας αποχαιρέτισε, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 35 δισ. δολάρια, ενώ αν υπάρξει οποιασδήποτε έκτασης ανάκαμψη αυτή θα έρθει μετά το β ΄ εξάμηνο του 2021. 

Την ίδια ώρα το συνολικό χρέος των εταιρειών αυξήθηκε κατά 67 δισ. δολάρια σε περισσότερα από 172 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εμπορική ένωση Airlines και η αποπληρωμή αυτού του χρέους καθίσταται η μεγαλύτερη πρόκληση τα επόμενα χρόνια, για τις αεροπορικές. 

Η πανδημία της Covid-19 έβαλε τέλος, σε μια δεκαετία κατά την οποία ο κλάδος κατέγραφε κέρδη και κατά την οποία οι εταιρείες προσέλαβαν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, αγόρασαν νέα αεροπλάνα και επέκτειναν τα δίκτυά τους, ενώ όπως επισημαίνει το CNBC, οι περυσινές ζημιές για την Southwest Airlines θα είναι οι πρώτες για περισσότερο από 40 χρόνια. 

Σε περιδίνηση όμως βρέθηκαν και οι μετοχές των αμερικανικών αερομεταφορέων, με την περυσινή πτώση τους να είναι η μεγαλύτερη μετά από πολλά χρόνια. 

Η μετοχή της American Airlines έκανε βουτιά 45%, η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση πριν από τη συγχώνευση της εταιρείας με την US Airways, το 2013. 

Αυτή της Delta Air Lines απώλεσε 31%, της United Airlines υποχώρησε 51% μέσα στο 2020, που είναι και η χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008. Την παρτίδα έσωσε κάπως η μετοχή της Southwest, η οποία και έχασε 14%. 

Υπάρχει όμως φως στο τούνελ; Κατά πως δείχνει η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια μάλλον ναι. 

Στις 16 Απριλίου στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών κατέγραψε 95.085 ταξιδιώτες στα αμερικανικά αεροδρόμια, λιγότερο από το 4% των 2,6 εκατομμυρίων που είχαν περάσει από τα σημεία ελέγχου ένα χρόνο νωρίτερα. 

Τα νέα στοιχεία ωστόσο, που περιλαμβάνουν και την περίοδο των Χριστουγέννων, δείχνουν ότι  1 εκατ. άτομα την ημέρα ταξίδεψαν τις τελευταίες πέντε ημέρες έως την περασμένη Τετάρτη, αν και το νούμερο αυτό περί του 45% χαμηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News