Business & Finance Τρίτη 20/12/2022, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπιλ Γκρος: Εάν συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις, θα έχουμε χάος στις αγορές

Μπιλ Γκρος: Εάν συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις, θα έχουμε χάος στις αγορές

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Γκρος δήλωσε ότι αναμένει μεγάλα προβλήματα στο μέλλον, εάν η Federal Reserve συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Μια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ταράξει περαιτέρω τις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με τον Γκρος. Ο λεγόμενος «βασιλιάς» των ομολόγων και συνιδρυτής της Pimco επικαλέστηκε τις σημερινές κινήσεις στις παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να διευρύνει την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού της ομολόγου.

Εν τω μεταξύ, μια άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί προβλήματα για την αγορά εμπορικών ακινήτων, η οποία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με «πιθανές χρεοκοπίες» στο μέλλον, είπε ο Γκρος. Ωστόσο, αναμένει ότι τα οικιστικά ακίνητα θα είναι κάπως καλύτερα και δεν θα πληγούν στον βαθμό που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

«Πιστεύω ότι, στο μέλλον, εάν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ότι oι αποτιμήσεις στην αγορά ακινήτων θα περιοριστούν σημαντικά σε μία εξέλιξη που θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για την αγορά κατοικίας», είπε ο Γκρος. «Αλλά από την άποψη της κατάρρευσης, όπως συνέβη τις δεκαετίας του ’07 και το ’08, δεν νομίζω ότι πάμε εκεί».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Nouriel Roubini: Συντριβή τρένου σε slow motion η παγκόσμια οικονομία

Ύφεση ή όχι; Οι ενδείξεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News