Business & Finance Δευτέρα 19/12/2022, 13:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Νέα πρόταση για πλαφόν 180 ευρώ στο φυσικό αέριο

Reuters: Νέα πρόταση για πλαφόν 180 ευρώ στο φυσικό αέριο

(upd) Ακόμη χαμηλότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο, στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα εξετάζουν οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε. στο πλαίσιο της σημερινής συνόδου στις Βρυξέλλες. Η νέα πρόταση προσεγγίζει περισσότερο τις επιθυμίες της Ελλάδας σε σχέση με αυτή που υποβλήθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο για 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από την πρόταση του Νοεμβρίου για 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών προβλέπει επίσης τη διακοπή του μηχανισμού σε περίπτωση που προκαλέσει σημαντική άνοδο στις κλήσεις περιθωρίου (margin calls). Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν αφορά την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων TTF, που αποτελεί «βαρόμετρο» για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Σκρέκας: Πολύ κοντά σε συμφωνία

Στην τελική ευθεία για συμφωνία βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Προσέθεσε επίσης ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία για το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και παρότι το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ομόφωνο.

Ξεκάθαρη εντολή να βρούμε λύση σήμερα

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση σήμερα το πρωί, όταν και η πρόταση υπό εξέταση ήταν το πλαφόν στα 188 ευρώ/MwH, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «κάθε τιμή μεταξύ 150 και 190/200 (ευρώ) θα λειτουργούσε. Πιστεύω ότι το πλαφόν στα 188 θα στείλει τα σωστά μηνύματα στις αγορές».

Ο ίδιος τόνισε επίσης: «Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε λύση για το πλαφόν σήμερα. Είναι ευθύνη μας να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο εάν δεν ήμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας καλύτερης χρονιάς για όλους του Ευρωπαίους πολίτες».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Το πλαφόν στα 188 ευρώ στέλνει σωστό μήνυμα

ΕΕ: Ξανά στο τραπέζι οι υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ευρώπη: Ενεργειακός λογαριασμός 1 τρισ.δολαρίων και είναι μόνο η αρχή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News