Business & Finance Δευτέρα 19/12/2022, 10:26
BUSINESS & FINANCE

Σκρέκας: Το πλαφόν στα 188 ευρώ στέλνει σωστό μήνυμα

Σκρέκας: Το πλαφόν στα 188 ευρώ στέλνει σωστό μήνυμα

Η τελευταία πρόταση για το πλαφόν 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο θα ήταν καλός συμβιβασμός, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός αναφερόταν στην αναθεωρημένη πρόταση της τσεχικής προεδρίας της Ε.Ε., η οποία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις προτάσεις της Ελλάδας σε σχέση με το πλαφόν των 275 ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν τον περασμένο μήνα.

«Κάθε τιμή μεταξύ 150 και 190/200 (ευρώ) θα λειτουργούσε. Πιστεύω ότι το πλαφόν στα 188 θα στείλει τα σωστά μηνύματα στις αγορές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο και άλλες χώρες ασκούσαν πίεση για πλαφόν κάτω των 200 ευρώ.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών της Ε.Ε. καλούνται σήμερα να καταλήξουν σε συμφωνία για πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στο πλαίσιο συνεδρίασης στις Βρυξέλλες. Η τελευταία πρόταση για πλαφόν στα 188 ευρώ φέρεται να κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη το Σάββατο και έρχεται λίγες μέρες αφότου η Σύνοδος Κορυφής άνοιξε το δρόμο για ταχεία συμφωνία παρέμβασης στην αγορά.

Προηγήθηκε κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, το οποίο διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Κ. Σκρέκα. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού. 

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού κι αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση. 

Οι υπουργοί ενέργειας των 4 κρατών- μελών δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα. Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού:

«Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε λύση για το πλαφόν σήμερα. Είναι ευθύνη μας να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο εάν δεν ήμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας θα σηματοδοτήσει την έναρξη μίας καλύτερης χρονιάς για όλους του Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός.

«Κάθε τιμή μεταξύ 150 και 199/200 ευρώ θα λειτουργούσε», δήλωσε ο υπουργός ερωτώμενος σχετικά με το ιδανικό ύψος του πλαφόν και σε ό,τι αφορά στην τελευταία πρόταση για 188 ευρώ/ μεγαβατώρα δήλωσε ότι «θα έστελνε τα σωστά μηνύματα στην αγορά».

Ερωτώμενος σχετικά με πιθανές αντιρρήσεις και μπλόκο της συμφωνίας από Γερμανία και Ολλανδία, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι οι υπουργοί έχουν την ευθύνη να καταλήξουν σε συμβιβασμό και σε μία πρόταση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων. 

Επιπλέον, δήλωσε ότι τα όρια και τα μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί αυτή τη στιγμή και έχουν περιληφθεί στο κείμενο της τελευταίας πρότασης θα  βοηθήσουν την αποφυγή των ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές, όπως για παράδειγμα στα 350 ευρώ που έφτασαν το περασμένο καλοκαίρι. Πλέον, όμως, έκρινε ότι απαιτείται και ένας μόνιμος διορθωτικός μηχανισμός και έπειτα με την αναθεώρηση θα προσαρμοστούν ανάλογα οι τιμές.

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του πλαφόν, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί, ώστε να φανούν τυχόν επιπλοκές. Και εάν πράγματι υπάρχουν, τότε μόνο μπορούν οι υπουργοί να παρέμβουν για να βελτιώσουν τον μηχανισμό. «Είμαστε σίγουροι ότι ο μηχανισμός αυτός θα λειτουργεί χωρίς προβλήματα» τόνισε και δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να ανασταλεί αιφνιδίως η λειτουργία του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Ξανά στο τραπέζι οι υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ευρώπη: Ενεργειακός λογαριασμός 1 τρισ.δολαρίων και είναι μόνο η αρχή

Reuters: Αυτοκαταστροφικό το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News