Business & Finance Τετάρτη 16/11/2022, 11:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Ενώπιον πολυδιάστατων κρίσεων η διεθνής οικονομία – Πώς θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες

G20: Ενώπιον πολυδιάστατων κρίσεων η διεθνής οικονομία – Πώς θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες

Εντελώς διαφορετική σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν να αντιμετωπίσουν τα «απόνερα» της πανδημίας, είναι η στάση που διατηρούν φέτος οι ηγέτες της G20 σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική. Σήμερα δεσμεύτηκαν να ελέγχουν τον ρυθμό σύσφιγξης, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεπόμενα προβλήματα, ενώ επίσης προειδοποίησαν για αυξημένη αστάθεια στα συναλλάγματα.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με «πρωτοφανείς πολυδιάστατες κρίσεις», τονίζουν οι ηγέτες της G20 σε σχετική ανακοίνωση, αναφερόμενοι ιδίως στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην άνοδο του πληθωρισμού. «Οι κεντρικές τράπεζες της G20…παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις των πιέσεων που ασκούν οι τιμές στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να ρυθμίζουν ανάλογα το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής με βάση τα στοιχεία και με πλήρη διαφάνεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα λάβουν υπόψιν την ανάγκη για περιορισμό των παρεπόμενων προβλημάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνεκτιμούνται οι ανησυχίες των αναδυόμενων οικονομιών για το ενδεχόμενο μαζικών εκροών σε περίπτωση περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων από τη Fed. «Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι θεμελιώδης για την επίτευξη αυτών των στόχων και για την στήριξη της αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής», συμπληρώνουν οι ηγέτες στη δήλωση. Η εστίαση στην ανάγκη για αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι διαφορετική σε σχέση με την περυσινή δήλωση των ηγετών της G20, στην οποία αναφερόταν ότι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μην αντιδράσουν έντονα σε μεταβατικές περιόδους πληθωριστικών πιέσεων.

Τέλος, οι ηγέτες της G20 τόνισαν την ανάγκη για «προσωρινές και στοχευμένες» δημοσιονομικές δαπάνες στα χαμηλόμισθα νοικοκυριά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αύξηση του κόστους ζωής. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, η G20 είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης και είχε τονίσει ότι πρέπει θα διασφαλιστεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Οι «χρησμοί» για τα επιτόκια: Τι λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες

Ο αγώνας των επιτοκίων: Η Fed πυροβολεί τα πόδια της

Τι συμβαίνει στις αγορές όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια: Το μάθημα της ιστορίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News