Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Οικογένειες με εισόδημα κάτω των 3 στερλινών την εβδομάδα

Βρετανία: Οικογένειες με εισόδημα κάτω των 3 στερλινών την εβδομάδα

Η Elena Gheorghe δεν είχε φάει ποτέ μέχρι σήμερα σε συσσίτιο. Όμως, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία, έχει δει το εισόδημά της να μειώνεται ολοένα και περισσότερο από τα καθημερινά έξοδα, φθάνοντας στα όριά της. 

Με το διψήφιο πληθωρισμό να έχει υπονομεύσει την αγοραστική τους δύναμη, εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία βρίσκονται για πρώτη φορά σε παρόμοια θέση με αυτή της Gheorghe. Τους τελευταίους εννέα μήνες, η αναλογία των βρετανικών νοικοκυριών με ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα διπλασιάστηκε από το 20% στο 40%, σύμφωνα με στοιχεία της Asda Income Tracker. 

Oρισμένοι μάλιστα προσέφυγαν σε δάνεια για να πληρώσουν για πράγματα, πέραν του φαγητού και της στέγης, ενώ άλλοι περικόπτουν τα αναγκαία. Μελέτη της Joseph Rowntree Foundation έδειξε ότι περισσότερες από 7 εκατ. οικογένειες ζουν φέτος χωρίς θέρμανση ή ζεστό νερό. 

Το 20% των εισοδηματιών που βρίσκονται στο δεύτερο χαμηλότερο εισοδηματικό κλιμάκιο έχουν πληγεί περισσότερο. Για περισσότερο από μια δεκαετία αυτή η κατηγορία μπορούσε να ξοδεύει τουλάχιστον κάποια επιπλέον χρήματα, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών. Το ακαθάριστο εισόδημα αυτής της κατηγορίας ήταν 407 στερλίνες (473 δολάρια) την εβδομάδα το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αφού πλήρωσαν φόρους και είδη πρώτης ανάγκης, που περιλαμβάνουν στέγαση, θέρμανση και φαγητό, τους απομένουν 2,66 στερλίνες την εβδομάδα, χαμηλότερα από τις 55 στερλίνες πέρυσι. Μπορούν δηλ. να πιούν μόνο ένα φλιτζάνι καφέ.

Για τις φτωχότερες οικογένειες, με ακαθάριστο εισόδημα μόλις 189 στερλινών την εβδομάδα το Σεπτέμβριο, δεν απόμενε τίποτε για να καλύψουν τα αναγκαία, ξεμένοντας με ένα έλλειμμα της τάξης των 63 στερλινών την εβδομάδα, πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα σε διάρκεια 15 ετών. 

«Το μόνο που μπορείς να αισθανθείς είναι απογοήτευση», αναφέρει η Abigail Davis, ερευνήτρια στo Loughborough University.

Nα σημειωθεί όμως ότι η οικονομική δυσπραγία δεν έχει πλήξει όλους το ίδιο. Οι φτωχότεροι άνθρωποι έχουν δει δυσανάλογα να μειώνονται οι δαπάνες τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι αυτές οι ομάδες τείνουν να διαθέτουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους για είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η αύξηση των μισθών ήταν επίσης πιο αργή στα χαμηλότερα αμειβόμενα επαγγέλματα.

Χαμηλότερα εισοδήματα

Ο πληθωρισμός έχει πλήξει δυσανάλογα την αγοραστική δύναμη των φτωχότερων οικογενειών

Source: Asda Income Tracker, Cebr

 

Η σημερινή κρίση έρχεται μετά από 15 χρόνια στάσιμων μισθών για τους φτωχότερους πολίτες της Βρετανίας με αποκορύφωμα την πανδημία. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών υπολείπεται του αντίστοιχου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: το μέσο εισόδημα στη Βρετανία είναι τώρα χαμηλότερο συγκριτικά με τη Γαλλία, Γερμανία και Ιρλανδία, σύμφωνα με το Resolution Foundation. Επίσης, η Βρετανία έχει το χαμηλότερο επίπεδο σε επιδόματα ανεργίας από κάθε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία.

 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η «τραγωδία» της Βρετανίας: Ενέργεια και ενοίκια ανεβάζουν επικίνδυνα το κόστος διαβίωσης

Ο πληθωρισμός οδηγεί στην φτώχεια πολλούς Βρετανούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News