Business & Finance Τετάρτη 10/08/2022, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «τραγωδία» της Βρετανίας: Ενέργεια και ενοίκια ανεβάζουν επικίνδυνα το κόστος διαβίωσης

Η «τραγωδία» της Βρετανίας: Ενέργεια και ενοίκια ανεβάζουν επικίνδυνα το κόστος διαβίωσης

Το άλμα των τιμών ενέργειας και τα ενοίκια που έχουν φθάσει στα ύψη είναι δύο βασικοί παράγοντες που ανεβάζουν επικίνδυνα το κόστος διαβίωσης στη Βρετανία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Legal & General, Νίγκελ Γουίλσον, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «τραγωδία για πολλούς ανθρώπους».

Οι πολίτες βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται πολύ δύσκολη με τις ενεργειακές τιμές να ακολουθούν την ανιούσα, όπως και οι τιμές ειδών διατροφής, με πολλούς καταναλωτές να μην μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, σημειώνει ο Γουίλσον.  

Τα σχόλιά του γίνονται την ώρα που οι λογαριασμοί ενέργειας προβλέπεται να φθάσουν τις 4.200 στερλίνες (5.088 δολάρια) ετησίως από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Cornwall Insight. Την ίδια στιγμή, οι τιμές ενοικίων έχουν αυξηθεί 11% συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με το Zoopla. 

Με βάση τις προβλέψεις για τις τιμές ενέργειας, η End Fuel Poverty Coalition προβλέπει ότι 9,2 εκατ. νοικοκυριά στη Βρετανία (28,4%) θα διολισθήσουν σε ενεργειακή φτώχεια από την 1η Οκτωβρίου, για να αυξηθούν στα 10,5 εκατ. (32,6%) από την 1η Ιανουαρίου. 

«Το τσουνάμι της φτώχειας που θα πλήξει την χώρα καταδεικνύουν περίτρανα ότι το επίπεδο των μέτρων στήριξης στα οποία έχει δεσμευθεί η βρετανική κυβέρνηση είναι πλέον σταγόνα στον ωκεανό», αναφέρει ο Σίμον Φράνσις της End Fuel Poverty Coalition. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα πολύ υψηλά ενοίκια που στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κατά 15,7%. 

Οι τιμές καθοδηγούνται από την υψηλή ζήτηση, ιδιαίτερα στα κέντρα των πόλεων, αλλά οι αυξανόμενες τιμές θα αρχίσουν να θέτουν ένα όριο στην περαιτέρω αύξηση των ενοικίων, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων.

Η ανεξάρτητη νομική οργάνωση Citizens Advice διαπίστωσε τον Μάρτιο ότι ένας στους πέντε ενοικιαστές περίμενε ότι το ενοίκιό του θα αυξηθεί το 2022 και ότι ένας στους έξι ενοικιαστές ανησυχούσε μήπως δεν μπορέσει να πληρώσει το ενοίκιό του τους επόμενους μήνες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Οργανωμένα blackout σχεδιάζει από Ιανουάριο η Βρετανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News