Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 16:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Στα 32 δισ. εκτοξεύονται οι ενεργειακές δαπάνες ενόψει εκλογών

Τουρκία: Στα 32 δισ. εκτοξεύονται οι ενεργειακές δαπάνες ενόψει εκλογών

Αλματώδη αύξηση στα μέτρα ενεργειακής στήριξης σκιαγραφεί το σχέδιο προϋπολογισμού της Τουρκίας για το 2023, καθώς ενόψει των προεδρικών εκλογών ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, η κυβέρνηση θα καλύψει το 80% της χρήσης φυσικού αερίου και το 50% του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, ενώ «το βάρος των ενεργειακών επιχορηγήσεων στον προϋπολογισμό του 2023 εκτιμάται στις 600 δισ. λίρες» (περί τα 32 δισ. ευρώ).

Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν περίπου οκτώ μήνες πριν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της γειτονικής, είναι να προστατεύσει τους πολίτες από τη διεθνή άνοδο του ενεργειακού κόστους. Οι Τούρκοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μία κρίση του κόστους ζωής και την άνοδο του πληθωρισμού, τα οποία σωρευτικά έχουν μειώσει την επιρροή της κρατικής στήριξης.

Ο Ερντογάν είχε υπολογίσει προηγουμένως πως οι ενεργειακές επιχορηγήσεις θα φτάσουν τις 300 δισ. λίρες φέτος και σχεδόν θα διπλασιαστούν το 2023. Το ποσό αυτό προσεγγίζει τις 650 δισ. λίρες τα οποία προορίζονται για τον τομέα της εκπαίδευσης.

Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει επίσης ότι οι δαπάνες «στην ασφάλεια του εφοδιασμού ενέργειας, την αποδοτικότητα και την ενεργειακή αγορά» θα αυξηθούν κατά 155% το 2023, ενώ οι δαπάνες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας κατά 159%. Τέλος, οι ειδικές δαπάνες προς στήριξη των φτωχών νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 73%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Erdonomics: Η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Ερντογάν ανοίγει πληγές ενόψει εκλογών

NY Times για Ερντογάν: Ανεβάζει ξανά την ένταση με την Ελλάδα ενόψει εκλογών

Τουρκία: Σε διαστημική τροχιά και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, στο 83,45%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News