Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ενισχύει την ασφάλεια των υποδομών υπό τον φόβο σαμποτάζ

Κομισιόν: Ενισχύει την ασφάλεια των υποδομών υπό τον φόβο σαμποτάζ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές από πράξεις σαμποτάζ, αφότου οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream απέδειξαν ότι η Ευρώπη είναι ευάλωτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν θα προτείνει αυτή την εβδομάδα στις χώρες-μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να πραγματοποιήσουν stress tests σε βασικές υποδομές, ξεκινώντας από εκείνες του ενεργειακού κλάδου και στη συνέχεια συνεχίζοντας με τους τομείς υψηλού ρίσκου, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και το διάστημα.

Η Ε.Ε.  θα δημιουργήσει επίσης έναν οδηγό για το πώς θα απαντήσει σε τυχόν μελλοντικές κρίσεις.

Πρόκειται για την απάντηση της Κομισιόν στις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream αλλά και το σαμποτάζ στους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Μία διαρροή στον αγωγό πετρελαίου Druzhba στην Πολωνία επίσης δημιούργησε υποψίες για σαμποτάζ, όμως τελικά οι αρχές έκριναν ότι πιθανότατα επρόκειτο για ατύχημα.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας έχει φέρει μια νέα σειρά από απειλές, που συχνά συνδυάζονται σαν μια υβριδική επίθεση», αναφέρει το έγγραφο το οποίο επικαλείται το Bloomberg. «Αυτό έχει γίνει εξόφθαλμα ορατό με το προφανές σαμποτάζ  στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream».

Στο πλαίσιο ενός διαφορετικού σχεδίου για την ψηφιοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, η Κομισιόν θα εντοπίσει τα σημεία στα οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Ο σχετικός κίνδυνος έχει αυξηθεί, καθώς τα ηλεκτρικά δίκτυα γίνονται πιο αποκεντρωμένα, εν μέσω της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Συναγερμός από Moody’s για σαμποτάζ και σε άλλες υποδομές: Ποιες βάζει στο κάδρο

Διαρροές Nord Stream: «Σαμποτάζ με εκρήξεις» δείχνει η σουηδική έρευνα

Γερμανία: Σε «δολιοφθορά» αποδίδεται η διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News